31 ΜΑΪΟY 333 π. Χ.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, αφού έχει καταλάβει το εσωτερικό της Μικράς Ασίας, βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Φρυγίας, το Γόρδιο, όπου είχε παραμείνει όλο το χειμώνα. Στην ακρόπολη του Γορδίου, βρισκόταν η άμαξα του Γορδίου του Α΄, με τον περίφημο δεσμό, ένα πολύπλοκο κόμπο, δηλαδή, από φλοιό κρανέας, που δεν είχε αρχή και τέλος. Ο χρησμός έλεγε ότι όποιος θα έλυνε το Γόρδιο δεσμό, θα γινόταν κυρίαρχος στην Ασία.

Λέγεται ότι ο Αλέξανδρος έλυσε το δεσμό, κόβοντάς τον με το σπαθί του ή τραβώντας το καρφί που ένωνε το ρυμό με το ζυγό. Ο χρησμός πάντως επαληθεύτηκε. Και τις δύο εκδοχές αναφέρει ο Αρριανός, που καταλήγει γράφοντας:  <Πώς, λοιπόν, συνετελέσθησαν τα αφορώντα την λύσιν του δεσμού αυτού εκ μέρους του Αλεξάνδρου, δεν δύναμαι να υποστηρίξω μετά βεβαιότητος. Ο Αλέξανδρος όμως και οι σύντροφοί του απεμακρύνθησαν από την άμαξαν με την πεποίθησιν, ότι είχε πλέον εκπληρωθεί ο χρησμός, ο αναφερόμενος εις την λύσιν του δεσμού. Και επειδή κατά την διάρκειαν της ιδίας νυκτός, βρονταί και λάμψεις αστραπών εκ του ουρανού το επεβεβαίωσαν, την επομένην ημέραν ο Αλέξανδρος προσέφερε θυσίας εις τους θεούς, οι οποίοι του απεκάλυψαν του δεσμού την λύσιν και τα θεία σημεία.>


 Στη φωτογραφία ο Αλέξανδρος λύνει τον Γόρδιο δεσμό. Πίνακας του Jean-Francois Godefroy, του 17ου αιώνα. (Από το τεύχος του Ν. Μέρτζου ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ, έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)