21 ΜΑΪΟΥ 1913

Η προκαταρκτική συνθήκη ειρήνης, που έδινε ένα τέλος στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο, είχε υπογραφεί στο Λονδίνο. Δεν είχε όμως ενθουσιασθεί ο κόσμος, γιατί δεν απέκλειε ένα νέο πόλεμο στα Βαλκάνια. Το σημείωνε αυτό το ΣΚΡΙΠ σε κύριο άρθρο του στις 18 του μήνα. Έγραφε, μεταξύ άλλων: “Η υπογραφή της προκαταρκτικής ειρήνης, εάν άλλως είχον τα πράγματα, θα εχαιρετίζετο ενθουσιωδώς υφ΄ όλου του έθνους. Σήμερον το γεγονός τούτο ουχί μόνον δεν ανακουφίζει το έθνος, αλλ΄ έμβάλλει αυτό εις· ανησυχίας πολύ μεγαλυτέρας. Μετά πόλεμον εννέα ολοκλήρων μηνών, πόλεμον κατά ξηράν και κατά θάλασσαν νικηφόρον και ένδοξον, το έθνος ευρίσκεται εις τα πρόθυρα νέου πολέμου, του οποίου αδύνατον να προϊδη την έκτασιν και την έκβασιν, ενώ εξ άλλου ουδέν εξ όσων ηδυνήθη δια των όπλων του να αποκτήση εξησφάλισε. Παν ό,τι κατέχει εκ της Μακεδονίας αμφισβητείται αυτώ υπό των συμμάχων.”

Με το ανάλογο πνεύμα σχολίαζε την πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου για το Μακεδονικό ζήτημα και το ΕΜΠΡΟΣ, για τον οποίο έγραφε: “Καθ΄ ήν στιγμήν ο Ελληνισμός αρχίζει να αμφιβάλη περί της μεγαλοφυίας του, αυτός φροντίζει να αναδείξη κυριαρχούσαν την σύνεσίν του, ήτις καθ΄ όλον τούτον τον χρόνον δεν έδωκεν σημείον υπάρξεως. Αλλ΄ εκ της πάλης αυτού κατά των τρομερών συνεπειών των ασυγχωρήτων αυτού σφαλμάτων, η νικήτρια Ελλάς εξέρχεται διπλωματικώς ηττημένη και αξιοθρήνητος.”
Στις 21 Μαϊου τη χρονιά εκείνη γιορτάστηκε και η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, που είχε αναβληθεί λόγω του πένθους για την πρόσφατη δολοφονία του Γεωργίου. Την ίδια μέρα βεβαίως γιόρταζε και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος. Έτσι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αφιέρωσε ολόκληρη την 1η σελίδα στο διπλή γιορτή, με ένα άρθρο – διθύραμβο για τον Κωνσταντίνο.



(Στη φωτογραφία η 1η σελίδα του πανηγυρικού τεύχους της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της 21ης Μαϊου 1913)
Από το προαναφερθέν άρθρο αντιγράφομε δύο χαρακτηριστικές παραγράφους: “ Ουδέποτε ίσως εορτή ενός Έθνους εωρτάσθη μετά τόσης συγκινήσεως και ενθουσιασμού, όσον εορτάζεται υπό του Ελληνικού λαού σήμερον η διπλή εορτή, η Εθνική και η Βασιλική. Σήμερον ο Ελληνικός λαός εορτάζει την Εθνικήν του παλιγγενεσίαν, μετά μίαν νέαν τοιαύτην, εορτάζει την επέτειον μιάς εποποιϊας, η οποία εξέπληξε και εθάμβωσε την οικουμένην ολόκληρον, εορτάζει την επέτειον μιας εποποιίας η οποία εσημείωσεν ένα σταθμόν μεγίστης σημασίας εν τη Ελληνική αλλά και παγκοσμίω ιστορία. Και εορτάζει σήμερον ο Ελληνικός λαός την εορτήν Εκείνου, ο Οποίος αντέγραψε την εποποιίαν του 21, του Βασιλέως Κωνσταντίνου του ΙΒ΄ του περιλάμπρου από την αίγλην μεγάλων στρατιωτικών κατορθωμάτων του Ελευθερωτού εκατομμυρίων Ελλήνων, του Βασιλέως Κωνσταντίνου του ΙΒ΄, του τιμίου συμβόλου της απ΄ αιώνων κληροδοτηθείσης συνεχούς και αδιασπάστου Εθνικής ενότητος, του Βασιλέως Κωνσταντίνου του ΙΒ΄, του ενδόξου προμάχου των απ΄ αιώνων εθνικών πόθων και εθνικών ονείρων, του Βασιλέως Κωνσταντίνου του ΙΒ΄, του ζωντανώσαντος τον “Μαρμαρωμένον Βασιληάν” των εθνικών παραδόσεων.” Η ειρωνεία του πράγματος, τρία χρόνια μετά, τα άρθρα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ είχαν... κατάρες για τον Κωνσταντίνο!