10 ΜΑΪΟΥ 1936

Το πρωί η τάξη αποκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη και γίνεται η κηδεία των θυμάτων με συμμετοχή 80.000 λαού. Το 'Ελεύθερο Βήμα' (σημερινό ΒΗΜΑ) γράφει ότι οι διαδηλωτές φώναζαν τα εξής συνθήματα: 'Κάτω οι δολοφόνοι. Ζήτω η συμφωνία Φιλελευθέρων και Παλλαϊκού Μετώπου (το γνωστό σύμφωνο Σοφούλη . Σκλάβαινα, του ΚΚΕ). Παραίτησις της Κυβερνήσεως. Λευτεριά στο λαό'. Τον επικήδειο εκφωνεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Σινάκος.
Λίγα λόγια για το αναφερόμενο στα συνθήματα σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα. Ήταν ένα συμφωνητικό που υπεγράφη μεταξύ Κόμματος των Φιλελευθέρων και της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Παλλαϊκού Μετώπου στις 19 Φεβρουαρίου 1936, μετά τις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου του ιδίου χρόνου, στις οποίες οι δύο παρατάξεις είχαν ισοψηφίσει και είχαν αναδείξει 143 βουλευτές οι αντιβενιζελικοί, 142 οι βενιζελικοί και 15 οι κομμουνιστές, που κατέστησαν ετσι ρυθμιστές.
Για να εκλεγεί λοιπόν Πρόεδρος της Γ΄ Αναθεωρητικής Βουλής ο Σοφούλης χρειαζόταν και τις ψήφους των κομουνιστών, οπότε αποφασίστηκε να υπογραφεί το σύμφωνο, το οποίο στον πρόλογο αναφέρει τα εξής: "Υπό τον όρον και την προϋπόθεσιν ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων αναλαμβάνει την υποχρέωσιν δια του παρόντος συμφωνητικού να πραγματοποιήση, όταν σχηματίση Κυβέρνησιν, εντός των καθοριζομένων προθεσμιών τα κατωτέρω μέτρα, η Κοινοβουλευτική Ομάς του Παλλαϊκού Μετώπου θα ψηφίση το ψηφοδέλτιον το οποίον θα εκθέση το Κόμμα των Φιλελευθέρων κατά τας εκλογάς προς ανάδειξιν Προεδρείου της Βουλής και θα παράσχη ψήφον ανοχής εις την σχηματισθησομένην με την συμμετοχήν του Κόμματος των Φιλελευθέρων Κυβέρνησιν."
Ακολούθως αναφέρονταν τα μέτρα που πρέπει να πάρει η νέα κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εξής: ' - Ακύρωσις της διατάξεως του εκλογικού Νόμου δυνάμει της οποίας αφαιρούνται τα εκλογικά δικαιώματα από τους καταδικασθέντας επί παραβάσει του ιδιωνύμου. - Παροχή γενικής αμνηστείας εις άπαντας τους πολιτικούς καταδίκους, εξορίστους και καταδιωκομένους. - Κατάργησις της υπηρεσίας αμύνης του Κράτους. - Καθιέρωσις ως μονίμου εκλογικού συστήματος της αναλογικής. - Ελάττωσις εντός διμήνου της τιμής του άρτου κατά δύο τουλάχιστον δραχμάς. - Εφαρμογή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. κ. α.
Για τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έγραφε στο φύλλο της 10ης Μαϊου: ' Η χτεσινή άγρια σφαγή του λαού της Θεσσαλονίκης. - 30 σκοτωμένοι - Υπάρχουν φήμες για 100. - Κάτω η μοναρχική κυβέρνηση του δολοφόνου του εργαζόμενου λαού Μεταξά.' Στην 4η σελίδα ανέφερε: 'Μάχες στους δρόμους, οδοφράγματα. Συλλαλητήριο 20 χιλιάδων απαιτεί παραίτηση της κυβέρνησης'. Στη φωτογραφία η 1η σελίδα του φύλλου αυτού.