14 ΜΑΡΤΙΟΥ 1968

Ευρισκόμενος σε κατ΄ οίκον περιορισμό, πεθαίνει ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης, γιατρός και πολιτικός ποντιακής καταγωγής, που είχε γεννηθεί στον Καύκασο το 1880. Νεαρός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης ο Πασαλίδης, αναμιγνύεται στην πολιτική και εντάσσεται στην παράταξη των Μενσεβίκων, ακολουθώντας τη γραμμή του Πλεχάνωφ. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Πασαλίδης εκλέγεται βουλευτής της ανεξάρτητης Γεωργίας με το κόμμα των Μενσεβίκων, ήταν μάλιστα ο πρώτος σοσιαλδημοκράτης βουλευτής της Γεωργίας. Το 1921 όταν επικράτησαν οι Μπολσεβίκοι στη Γεωργία εγκαταλείπει την πατρίδα του και εγκαθίσταται οριστικά στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζεται ως νοσοκομειακός γιατρός στο Ρωσικό νοσοκομείο, ενώ παράλληλα αρχίζει τα πρώτα του βήματα στην ελληνική πολιτική ζωή.

Στην αρχή προσχωρεί στο κόμμα του Α. Παπαναστασίου και εκλέγεται βουλευτής Θεσσαλονίκης στη Δ΄ Εθνοσυνέλευση της 16ης Δεκεμβρίου 1923. Εκτός πολιτικής την εποχή της δικτατορίας Μεταξά, πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση, με τις τάξεις του ΕΑΜ και το 1945 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης αυτής. Ο Πασαλίδης υπήρξε επίσης ιδρυτής του Ελληνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με το οποίο προσεχώρησε στο ΕΑΜ. Καταδίκασε ανοικτά τον Εμφύλιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη, μετά από μία απόπειρα κατά της ζωής του. Πρόεδρος της ΕΔΑ από την ίδρυσή της (1951) μέχρι το 1967, είχε εκλεγεί βουλευτής Θςσσαλονίκης (1951, 1956, 1958 (Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ) 1961, 1963, 1964 ). Την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών συνελήφθη και του επιβλήθηκε κατ΄ οίκον περιορισμός. Το 1952, στις εκλογές με πλειοψηφικό της 17ης Νοεμβρίου, στις οποίες θριάμβευσε ο Αλέξανδρος Παπάγος, η ΕΔΑ δεν είχε εκλέξει βουλευτές. Στις 25 Νοεμβρίου ο Πασαλίδης, ως πρόεδρος της ΕΔΑ, είχε επισκεφθεί τον πρωθυπουργό Παπάγο, με τον οποίο και είχε φωτογραφηθεί. Τη φωτογραφία αυτή είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και μάλιστα στην πρώτη σελίδα του φύλλου της 26ης Νοεμβρίου με την εξής, ελαφρώς ειρωνική λεζάντα: ‘Ο κ. Παπάγος εδέχθη χθές τον Αρχηγόν της ΕΔΑ κ. Πασαλίδην, μετά του οποίου και εφωτογραφήθη. (Τα διαμειφθέντα δημοσιεύονται εις την τελευταίαν σελίδα). Ουδεμία εφημερίς αναγράφει σήμερον ότι ο κ. Παπάγος είναι συνοδοιπόρος, ούτε τί Παπάγος, τί Πασαλίδης‘.
Στη φωτοτυπία της σελίδας της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, που καταχωρείται παρακάτω, διακρίνεται η φωτογραφία Παπάγου – Πασαλίδη στο αριστερό μέρος. Και μια... ειρωνική σύμπτωση. Στην ίδια σελίδα αναγράφεται και η είδηση για τη σύλληψη του Νίκου Πλουμπίδη, καθοδηγητού τότε του ΚΚΕ, που συνοδεύεται και με δύο φωτογραφίες του συλληφθέντος ( μία όπως ήταν και μία όπως εμφανιζόταν).