4 ΜΑΪΟΥ 2012

Εγκλημα στα Σκόπια

Tου Σταυρου Tζιμα

Νέες διαστάσεις με πολλά αναπάντητα ερωτήματα λαμβάνει η εξιχνίαση(;) της δολοφονίας πέντε νεαρών Σλαβομακεδόνων, ενώ ψάρευαν σε λίμνη βορείως της πόλης των Σκοπίων, έγκλημα που προκάλεσε σοκ στη FYROM και ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή καθώς θεωρήθηκε ότι τα κίνητρα των δραστών μπορεί να ήταν εθνοτικά.

Η αστυνομία συνέλαβε είκοσι άτομα και απήγγειλε σε πέντε εξ αυτών κατηγορία για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές ενέργειες». Ανακοίνωσε ότι πρόκειται για ακραίους ισλαμιστές που ζουν στα Σκόπια και είχαν λάβει μέρος σε επιχειρήσεις στο πλευρό των Ταλιμπάν εναντίον των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ως προς το κίνητρο, η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα πιθανολόγησε ότι οι δράστες επιδίωκαν «την πρόκληση αισθήματος φόβου στους πολίτες» και υποστήριξε ότι η συμμετοχή της FYROM στη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «ενδεχομένως την καθιστά στόχο φανατικών ισλαμιστικών ομάδων». Η εκδοχή της αστυνομίας δεν δείχνει να πείθει την κοινή γνώμη. Αλλά και ο διεθνής παράγοντας εμφανίζεται επιφυλακτικός συνιστώντας έρευνα σε βάθος για να πέσει άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση. Οι Αρχές καλούνται να υποστηρίξουν με συγκεκριμένα και αδιάσειστα στοιχεία τα αποτελέσματα των ερευνών τους και μέχρι χθες αυτό δεν είχε γίνει. Αν οι ισχυρισμοί της υπουργού Εσωτερικών ότι επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα ουαχαβιτών ισλαμιστών-υπηκόων της χώρας και συνεργαζομένων με Κοσοβάρους εξτρεμιστών ευσταθούν, τότε το στυγερό έγκλημα παύει να αποτελεί μόνο εσωτερική υπόθεση της FYROM. Εγείρεται ζήτημα παρουσίας και δράσης ένοπλων πυρήνων της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια, το οποίο απαιτεί συλλογική δράση του διεθνούς συστήματος καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Γι’ αυτό, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο, οι δυτικές διπλωματικές αποστολές στην ΠΓΔΜ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη της υπόθεσης. Τα Σκόπια έχουν αμαρτωλό παρελθόν σε τέτοια ζητήματα. Τον Μάρτιο του 2002, λίγους μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε σε ένοπλη συμπλοκή στο χωριό Ραστάνσκι έξι οπλισμένους Πακιστανούς «τρομοκράτες» ντυμένους με στολές του UCK. Σε διθυραμβικούς τόνους ο τότε υπουργός Εσωτερικών Λιούμπε Μποσκόφσκι υπογράμμιζε στα ξένα ΜΜΕ τη συμβολή της χώρας του στον αγώνα κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Αποδείχθηκε, ύστερα από διεθνείς έρευνες, ότι οι «ισλαμιστές τρομοκράτες» δεν ήταν παρά Πακιστανοί λαθρομετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη, τους οποίους, αφού τους συνέλαβαν παρακρατικοί του εθνικιστή Μποσκόφσκι, τους έντυσαν με φόρμες παραλλαγής για να ενοχοποιηθούν οι Αλβανοί, και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Συμπτωματικά τούτη την εποχή άρχισε στο Ζάγκρεμπ η δίκη του Μποσκόφσκι, που έχει και κροατική υπηκοότητα, γι’ αυτή την υπόθεση.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 4 Μαϊου 2012

ΣΗΜ. ΜΑΚΕΔΝΟΥ: Το παραπάνω άρθρο τεκμηριώνει πόσο επικίνδυνη ήταν η σημερινή διαδήλωση διαμαρτυρίας των Αλβανών Σκοπιανών, για τη σύλληψη ομοεθνών τους, είδηση που αναρτήθηκε προηγουμένως.