26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018


Αποτυχία του δημοψηφίσματος


«βλέπει» η αντιπολίτευση ΠΓΔΜ


Την εκτίμηση ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας θα αποτύχει, εξέφρασε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, (ΦΩΤΟ) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Nezavisen Vesnik».

Ο Χρίστιαν Μίτσοσκι δήλωσε πεπεισμένος ότι ο αριθμός αυτών που θα απέχουν από το δημοψήφισμα την Κυριακή και αυτών που θα ψηφίσουν "κατά" θα υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που θα ψηφίσουν «υπέρ».

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι το δημοψήφισμα δεν θα πετύχει, διότι οι πολίτες δεν εγκρίνουν την Συμφωνία και γι' αυτό φταίει η ηγεσία της χώρας. Η πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της είναι άκρως αποτυχημένη. Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, η οποία δείχνει ότι ο λαός απορρίπτει την Συμφωνία που του επιβλήθηκε, κάτι για το οποίο προειδοποιούσα», ανέφερε στη συνέντευξή του αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.

Όπως επισημαίνουν μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, βάσει του οποίου θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος έχει μετατραπεί στο νέο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η θέση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ στο ζήτημα αυτό συνοψίζεται ως εξής: Στο δημοψήφισμα αποφασίζουν μόνον αυτοί που θα ψηφίσουν και δεν λαμβάνονται υπόψη αυτοί που θα απέχουν. Αν η πλειοψηφία όσων συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα ψηφίσει «κατά», η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν η πλειοψηφία ψηφίσει «υπέρ», ακόμα και αν η συμμετοχή είναι μικρότερη από 50%, η διαδικασία σχετικά με τη Συμφωνία θα συνεχιστεί στη Βουλή.

Αντίθετα, το VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος είναι σαφή και ορίζονται από τον νόμο: Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους (σ.σ. 900.000 από τους 1.800.000) και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει «υπέρ». Αν η συμμετοχή είναι μικρότερη, σημαίνει ότι η Συμφωνία «δεν πέρασε».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Nezavisen Vesnik», ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια, μιλώντας ανεπισήμως, εκφράζουν την εκτίμηση ότι αν το «ναι» λάβει 600.000 ψήφους στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να θεωρήσει ότι το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και ότι το αποτέλεσμά του συνιστά νομιμοποίηση και υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50%.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


                                             *******************************


Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Ζάεφ και Ιβάνοφ


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


Τις σχέσεις απόλυτης αποξένωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναδεικνύει η δημόσια επίθεση εναντίον του από τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Αντρέι Ζερνόφσκι, ο οποίος συνοδεύει τον ανώτατο πολιτικό παράγοντα των Σκοπίων στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον κ. Ιβάνοφ να προσέξει τι θα πει στην ομιλία του ενώπιον της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Επίσης ανέφερε ότι κάθΙσε μαζί με τον κ. Ιβάνοφ στη Γ.Σ. του ΟΗΕ «δίχως να αλλάξουμε κουβέντα». Αν και, όπως λέει, το γεγονός δεν τον εκπλήσσει, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην ταμπέλα μπροστά από την αντιπροσωπεία της χώρας υπάρχει η περιγραφή ΠΓΔΜ.

«Αυτό είναι το όνομα που υπερασπίζεσαι;», αναφέρει ο κ. Ζερνόφσκι και προσθέτει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά και οι δυο μας ότι μετά ένα μποϊκοταρισμένο δημοψήφισμα θα είμαστε για όλον τον κόσμο μια “Πρώην Γιουγκοσλαβική” (σ.σ. Δημοκρατία) για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ θα περιμένουμε έξω από τις κλειστές πόρτες της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ».

Αποστροφή Γκουτιέρες

Σημειώνεται ότι ο κ. Ιβάνοφ έχει επιλέξει, με πρόσχημα της Γ.Σ. του ΟΗΕ, να μη βρίσκεται καν στη χώρα του στις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο συμβιβασμός ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια αποτέλεσε και μία από τις –λίγες– θετικές αποστροφές στην ομιλία που απηύθυνε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώπιον της Γ.Σ. «Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ έκαναν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών τους», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκουτιέρες.

Στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, μόλις πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ εξακολουθεί να κάνει περιοδείες ανά την ΠΓΔΜ με κύριο σκοπό την κινητοποίηση των ψηφοφόρων, ώστε το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το όριο του 50%. Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα λάβουν ακόμα «μια σοφή απόφαση» την Κυριακή. «Μη φοβάστε, βγείτε και ψηφίστε χωρίς αμφιβολία, για το αν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Ζάεφ σε μία από τις πολλές δημόσιες ομιλίες του τα τελευταία 24ωρα.

«Οι πολίτες λαμβάνουν σοφές αποφάσεις επειδή αγαπούν την πατρίδα τους, φέρουν την ευθύνη για τα παιδιά τους. Ως εκ τούτου, έχουμε πάρει μια δίκαιη απόφαση και όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε κάνει συμβιβασμό που βγάζει τη χώρα μας από το μακροχρόνιο status quo», είπε, επίσης ο κ. Ζάεφ. Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων που κινητοποιεί ο κ. Ζάεφ για να πείσει τους συμπατριώτες του ώστε να μεταβούν στις κάλπες περιλαμβάνονται και οι «θετικές» επενδυτικές προοπτικές που θα ανοίξουν στην Ελλάδα για τους επιχειρηματίες της ΠΓΔΜ.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26 Σεπτεμβρίου 2018