29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018


Η προπαγάνδα ΗΠΑ-Ρωσίας


στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ


Οι μεγάλες δυνάμεις πάντα ενδιαφέρονταν για τα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, από τη μια πλευρά, και η Ρωσία με τους εταίρους της από την άλλη, διασταυρώνουν εντονότερα τα ξίφη τους στη συγκεκριμένη περιοχή, εν όψει και του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, το οποίο θα διενεργηθεί στο τέλος του μήνα, γράφει η εφημερίδα Nova Makedonija.

Στο δημοψήφισμα αυτό, ο λαός της ΠΓΔΜ καλείται να ψηφίσει αν αποδέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, καθώς και για τη μελλοντική ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Την ώρα που τα δυο μπλοκ οργανώνουν ταυτόχρονα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με χιλιάδες στρατιώτες, πλοία, τανκς, αεροσκάφη και άλλον εξοπλισμό, εξαπολύοντας εκατέρωθεν απειλές, η ΠΓΔΜ έρχεται αντιμέτωπη με μια άλλη μάχη –μια μάχη χωρίς όπλα, αλλά με πληροφορίες και προπαγάνδα, που, σύμφωνα με ειδικούς της χώρας, επικεντρώνεται στο επικείμενο δημοψήφισμα και ουσιαστικά είναι υπέρ ή κατά των ερωτημάτων του δημοψηφίσματος.

Αυτή η ανησυχητική τάση που πολώνει ακόμα περισσότερο μια ήδη διχασμένη κοινωνία, αποτελεί αντικείμενο παρατήρησης και ανάλυσης εγχώριων αλλά και περιφερειακών παραγόντων εδώ και αρκετό καιρό, γράφει η εφημερίδα. Οι περισσότεροι συμφωνούν πως οι χώρες της περιοχής θα δεχθούν μεγαλύτερη πίεση να ταχθούν με τη μία ή την άλλη πλευρά. Και ιδιαίτερα για το θέμα της ΠΓΔΜ, η χρήση των μηχανισμών προπαγάνδας τόσο από τη Δύση, όσο και από τη Ρωσία, για την επίτευξη αυτού του σκοπού, είναι εμφανής.

Ειδήμονες εκτιμούν πως μια ολόκληρη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται στη γραμμή του πυρός σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας, και η ΠΓΔΜ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο πρώην διπλωμάτης και πρέσβης στη Ρωσία Ρίστο Νικόφσκι, σημειώνει πως αυτή η γεωπολιτική αναταραχή δεν έχει προσπεράσει την ΠΓΔΜ: «Η αντιρωσική υστερία έχει φτάσει σε κορύφωση στις ΗΠΑ και αυτή τη φορά δεν προσπέρασε ούτε την ΠΓΔΜ. Τα Βαλκάνια ήταν και παραμένουν σημαντικά για τις ΗΠΑ και η συνθηκολόγηση της ΠΓΔΜ προφανώς θα είναι ένα μεγάλο κέρδος. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ κάνουν το παν για να πετύχει η συμφωνία με την Ελλάδα.

Ενώ κάνουν φασαρία για τη ρωσική παρέμβαση, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ήρθε να μας πει πως θα πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ (στο δημοψήφισμα). Αυτό δεν είναι παρέμβαση, αλλά απλή αλληλεγγύη. Εν τω μεταξύ, το Ίδρυμα Σόρος και η USAID σπέρνουν τον όλεθρο στη χώρα, όμως για μια ακόμα φορά αυτό δεν είναι παρέμβαση.

Σε αντίθεση με αυτόν, ο πολιτικός αναλυτής Αλμπερτ Μουσλιου πιστεύει πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να εμπλακούν δυτικοί πολιτικοί τώρα στην ΠΓΔΜ. Κανένας στην ΕΕ και της ΗΠΑ δεν αισθάνεται άνετα λόγω της μακροχρόνιας διαμάχης και υπάρχει επίσης η γεωστρατηγική επαναπροσέγγιση και οι τάσεις της Ρωσίας και ορισμένων άλλων ανατολικών χωρών, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ακόμα και συγκρούσεις.

«Ο πρόεδρος ενός εθνικού κόμματος, που προωθεί ανοικτά τη ρωσική πολιτική στην ΠΓΔΜ και τάσσεται υπέρ του μποϊκοτάζ του επερχόμενου δημοψηφίσματος, είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη πως η χώρα αυτή υποκύπτει πράγματι στη ρωσική προπαγάνδα. Είναι επί της αρχής κατά του ΝΑΤΟ και του δημοψηφίσματος.

»Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη δήλωση του Ρώσου πρέσβη πως η ΠΓΔΜ θα είναι ο νόμιμος στόχος της Ρωσίας στην περίπτωση σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει το γεγονός πως δεν βολεύει τη Μόσχα η ΠΓΔΜ και η περιοχή να έρθουν πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίον οι ΗΠΑ έχουν ενεργοποιηθεί προκειμένου να αποτρέψουν αυτή τη διαδικασία παρεμπόδισης της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ, που προφανώς προέρχεται από την Ανατολή.

»Η ΠΓΔΜ είναι η επόμενη χώρα στην πόρτα του ΝΑΤΟ και επί του παρόντος καμία άλλη δεν αναμένει ένταξη. Ως εκ τούτου, είναι λογικό να υποθέσουμε πως είμαστε ο νόμιμος «πληροφοριακός στόχος» της Ρωσίας, διότι προσπαθεί να εμποδίσει ένα σενάριο που φάνηκε πρόσφατα στο Μαυροβούνιο, όταν η χώρα αυτή εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ πριν από λίγα χρόνια. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμπειρία του Μαυροβουνίου, μπορώ να συμπεράνω πως, αν και σε μικρότερο βαθμό, η ΠΓΔΜ εξακολουθεί να αποτελεί τον στόχο των προπαγανδιστικών πιέσεων των μεγάλων δυνάμεων, ή πιο συγκεκριμένα της Ρωσίας και των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Μουσλιου.

Όπως εξήγησε, το γεγονός και μόνο πως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επισκέφθηκε τη χώρα, δείχνει τις σοβαρές προσπάθειες της Μόσχας να παρεμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.


ΠΗΓΗ: fimotro.gr

28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018


Bloomberg :


Η ΠΓΔΜ ψηφίζει για να λύσει


ένα πρόβλημα εθνικής ταυτότητας


-Αλλά ίσως να το επιτείνει


Η ΠΓΔΜ, μια φτωχή χώρα με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων, ίσως δεν είναι τόσο σημαντική σε γεωπολιτικό επίπεδο, ώστε να χαρακτηρίζεται ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός δεν είναι υπερβολικός, γράφει το πρακτορείο Bloomberg, σε άρθρο της με τίτλο: «Η μικρή "Μακεδονία" προσπαθεί να γίνει φυσιολογική», φιλοξενώντας την άποψη του καθηγητή Νομικής, Λιούμπομιρ Φερκόσκι.

«Είμαστε οι πρώτοι που επιλύουμε μια διαμάχη περί ταυτότητας με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Φερκόσκι, καθηγητής Νομικής, που συμμετείχε στην κατάρτιση του Συντάγματος και πρώην υπουργός.

«Οντως κάτι τέτοιο ποτέ δεν συνέβη στα εκρηκτικά Βαλκάνια, όπου η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ ξύπνησε ελπίδες ότι τα επτά θραύσματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα βρίσκονται στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον. Αυτή η συμφωνία προκάλεσε εντατικότερες συνομιλίες επίλυσης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου», σημειώνει το πρακτορείο.

Σχολιάζοντας την εκστρατεία του Ν. Γκρούεφσκι να συνδέσει την εθνική ταυτότητα με την κληρονομιά του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το Bloomberg σημειώνει ότι οι περισσότεροι «Μακεδόνες» θεωρούν την κληρονομιά τους σλαβική και ότι η μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα αποκλείστηκε εξαρχής από το αφήγημα περί Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό που έκανε ο Γκρουέφσκι ήταν να προκαλέσει σύγχυση σχετικά με την ταυτότητα, είπε ο καθηγητής Φερκόσκι και πρόσθεσε ότι έκανε ανθρώπους, που θεωρούσαν τους εαυτούς τους Σλάβους, να υιοθετήσουν έναν ουσιαστικά ελληνικό πολιτισμό. Η μεγαλύτερη ελπίδα του Ζόραν Ζάεφ είναι η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, ιδιαίτερα των νέων. Ωστόσο, η αδράνεια μιας δεκαετούς κακής διοίκησης υπονομεύει περισσότερο τις ελπίδες του από ότι η εκστρατεία μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος, καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.

Μεταξύ άλλων το πρακτορείο σημειώνει πως ο Ζάεφ προχώρησε στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Ελλάδα και η διπλωματική του επιτυχία προκάλεσε την «κολακευτική» προσοχή της Δύσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτι, ζήτησε από τον σκοπιανό λαό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, ενώ προειδοποίησε για ρωσική παρέμβαση. Ο Ζάεφ, ωστόσο, εμφανίστηκε προσεκτικός, λέγοντας πως δεν έχουν αποκαλυφθεί ενδείξεις ανάμειξης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προσεκτικές δηλώσεις του Ζάεφ έχουν μια εξήγηση: Ξέρει ότι μπορεί το Κρεμλίνο να έχει αυξημένη την προσοχή επάνω του για κάποιο χρονικό διάστημα, ειδικά εάν το δημοψήφισμα αποτύχει λόγω μικρής προσέλευσης.

Ο Βλαντιμίρ Πετρέσκι, ο οποίος βρίσκεται πίσω από ΜΚΟ που αναζητά και διερευνά τα fake news, υποστηρίζει ότι η εθνικιστική κυβέρνηση φλερτάρει με το Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση από τη Δύση στην Ελλάδα. Η Ρωσία ανταποκρίθηκε δημιουργώντας δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις, ξεκινώντας μαθήματα ρωσικής γλώσσας και προσφέροντας υποτροφίες σε ρωσικά Πανεπιστήμια. Η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια έχει επεκταθεί, κάνοντας αισθητή την παρουσία της στην πολιτική και πολιτιστική ζωή της ΠΓΔΜ. Ενας Ρώσους εκατομμυριούχος απέκτησε την κορυφαία ομάδα της χώρας.

Ενα επιτυχημένο δημοψήφισμα, μια γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ και αποφασιστικά βήματα προς την ΕΕ θα μπορούσαν γρήγορα να καταστήσουν άχρηστες όλες τις ρωσικές προσπάθειες. Αλλά εάν η ψηφοφορία αποτύχει, τότε οι επιλογές του Ζάεφ θα συρρικνωθούν.


ΠΗΓΗ: Bloomberg


                                         **********************************


Σκόπια: Η «μακεδονική» γλώσσα


να γίνει μία από τις επίσημες της ΕΕ


Την πρόθεση της κυβέρνησης των Σκοπίων να θεωρήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής ως έγκυρο, ακόμα και αν η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό είναι χαμηλή, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, της γείτονος χώρας Μπουγιάρ Οσμάνι. (ΦΩΤΟ)

Ο κ. Οσμάνι βρέθηκε στις Βρυξέλλες μαζί με την ομόλογό του από την Αλβανία Ετίλντα Γκιόνατς για συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση και την πολιτική γειτονίας Γιοχάνες Χαν. Στη συνέντευξη Tύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των τριών πολιτών ο κ. Οσμάνι ερωτήθηκε για το αναμενόμενο δημοψήφισμα για την επικύρωση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον ίδιο να απαντά στη μητρική του γλώσσα, δηλώντας ότι ελπίζει «η μακεδονική γλώσσα να γίνει σύντομα μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΔΜΓ η συμμετοχή του 40% των πολιτών των Σκοπίων θα είναι αρκετή για να δώσει νομιμότητα στο δημοψήφισμα καθώς με το ίδιο ποσοστό εξελέγη και ο αρχηγός του κράτους. Ο κ. Οσμάνι αρνήθηκε να τοποθετηθεί για την πιθανότητα αρνητικής έκβασης στο δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι «οι πολίτες της χώρας κατανοούν τη σημασία μιας θετικής ψήφου για την σταδιακή ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουν οι πολίτες οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα μετά τις επισκέψεις πολλών ηγετών στα Σκόπια για να εκφράσουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος.

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018


«Αντάρτικο» Ιβάνοφ στον ΟΗΕ:


Ο πρόεδρος ΠΓΔΜ καλεί τους πολίτες


να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα


Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάλεσε τους συμπολίτες του να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».

«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω» δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση» συμπλήρωσε, συνεχίζοντας το «αντάρτικό» του κατά της κυβέρνησης Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο των Σκοπίων, που πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά, είναι γνωστή. Όμως, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, απευθύνθηκε στους ηγέτες όλου του κόσμου, για να υποστηρίξει ότι το "ναι" στο δημοψήφισμα θα μετέτρεπε τη χώρα του σε "ημι-κυρίαρχο" κράτος με "αποσαθρωμένο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης". Αντιθέτως, αν αποτύχει το δημοψήφισμα, "θα δημιουργηθούν άλλες δυνατότητες συζήτησης", όπως διαβεβαίωσε.

"Για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, ρεαλιστική συμφωνία" (...) "πρέπει να συζητήσουμε, όχι να επιβάλουμε δια της βίας, χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός και όχι περιφρόνηση" συμπλήρωσε.

Η συμφωνία αυτή "μας φέρνει σε κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος: μας λέει ότι είμαστε πιο μικροί και πιο αδύναμοι και ότι πρέπει επομένως να δεχτούμε τη συμφωνία που θέλησε η Αθήνα" υπογράμμισε.

Ο Ιβάνοφ κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ότι αποδέχτηκαν πριν από χρόνια "να παρέμβουν στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού", πιέζοντας για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το όνομα της χώρας του.


ΠΗΓΗ: protothema.gr


                                            *********************************


Ο Ζόραν Ζάεφ καλεί τους πολίτες


να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ καλεί τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του προβαίνει σε παραχώρηση σχετικά με το όνομα, όμως, όπως είπε, εξασφαλίζει την εθνική της ταυτότητα.

«Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σήμερα τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η εκστρατεία των κομμάτων στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τα μεσάνυχτα και μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το βράδυ της Κυριακής, απαγορεύονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές σχετικά με το δημοψήφισμα.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



                                          **********************************


Αυξημένη η ύποπτη δραστηριότητα Twitter


bots πριν το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ


Αύξηση παρουσιάζει η ύποπτη δραστηριότητα στο Twitter στην ΠΓΔΜ με στόχο τον περιορισμό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως εντόπισε η Διατλαντική Επιτροπή για την Ακεραιότητα των Εκλογών, ενώ η γειτονική χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία εν όψει της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Σημειώνεται πως δημοψήφισμα θα είναι έγκυρο μόνον εάν η συμμετοχή φτάσει στο 50%, την ώρα που οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως σε αυτό το μέτωπο θα κριθεί το αποτέλεσμα.

Η έρευνα της Επιτροπής επισημαίνει πως αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί στο Twitter, τα αποκαλούμενα bots, υποστηρίζουν την προσπάθεια συμπίεσης της προσέλευσης στις κάλπες.

Η δραστηριότητα των bots έχει αυξηθεί τις τελευταίες 50 ημέρες ενώ η συμμετοχή καινούργιων λογαριασμών – που δημιουργήθηκαν το πολύ πριν δύο μήνες – αναλογεί στο 10% της συζήτησης για το ονοματολογικό, ούσα παρασάγγας μεγαλύτερη ό,τι είχε παρατηρηθεί στις πρόσφατες εκλογές στο Μεξικό και στην Ιταλία.

«Τα αφηγήματα που διανέμουν αυτά τα bots επιζητούν να στηρίξουν το κίνημα για μποϊκοτάρισμα [του δημοψηφίσματος] και τους πολιτικούς ή αξιωματούχους που το έχουν υποστηρίξει», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η οποία εδρεύει στην Κοπεγχάγη και έχει ιδρυθεί από τον πρώην γενικό γραμματέα του NATO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σημειώνει μάλιστα πως μέλη της έχουν «πρόσβαση σε στοιχεία» που καταδεικνύουν υπόγεια χρηματοδότηση ομάδων που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα από «άτομα» στην Ελλάδα και στη ΠΓΔΜ.


                                              *******************************


Προεκλογικός «πυρετός» στην ΠΓΔΜ


για το δημοψήφισμα της Κυριακής

Αλέξανδρος Φωτιάδης


Στα ύψη βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση στα Σκόπια ενόψει του κυριακάτικου δημοψηφίσματος για την αλλαγή την ονομασίας της γειτονικής χώρας και την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Οι δύο πλευρές επιδίδονται σε πόλεμο ανακοινώσεων και διαγγελμάτων μέχρι και την ύστατη στιγμή καθώς το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώνεται η προεκλογική διαδικασία.

Ο Ζόραν Ζάεφ ζητά από τον σκοπιανό λαό να προσέλθει στις κάλπες και να υπερψηφίσει τη Συμφωνία προωθώντας το αφήγημα ότι αποτελεί κλειδί για την εξωστρέφεια της χώρας και την ένταξή της σε όλα τα διεθνή fora. «Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», ανέφερε με διάγγελμά του ο σκοπιανός πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «παραχώρηση» και «αποδοχή γεωγραφικού προσδιορισμού στο όνομα “Μακεδονία”».

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για προσέλκυση των Σκοπιανών στις κάλπες, ο Ζόραν Ζάεφ έχει πολλάκις αναφερθεί στη γειτονική χώρα με τον όρο «Μακεδονία». «Στις 30 Σεπτεμβρίου αποφασίζουμε για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία», είναι το πολιτικό μήνυμα που προωθούσε όλο το προηγούμενο διάστημα, αγνοώντας σκόπιμα τον προσδιορισμό «Βόρεια» ενώ πρόσφατα σημείωσε ότι «η περήφανη χώρα της "Μακεδονίας" εξασφάλισε την πλήρη αναγνώριση της "μακεδονικής" εθνότητας, της γλώσσας, της κληρονομιάς μας. Η "μακεδονική" γλώσσα προστατεύεται. Η "μακεδονική" ταυτότητα προστατεύεται. Ο ύμνος, η σημαία παραμένουν οι ίδιοι και προστατεύονται. Είμαστε "Μακεδόνες" και θα είμαστε για πάντα "Μακεδόνες"».

Η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να μην ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης απέναντι στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό για το προεκλογικό διάστημα καθώς στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ επιδιώκει να προσελκύσει στις κάλπες τους Σκοπιανούς και άρα ακολουθεί ρητορική που εφάπτεται των πολιτικών τους αξιώσεων.



Από τη δική του πλευρά, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του στη σκοπιανή εφημερίδα «Nezavisen Vesnik», έκανε λόγο για «αποτυχία του δημοψηφίσματος». Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καλέσει το εκλογικό ακροατήριό του σε αποχή ενώ επενδύει ότι ο αριθμός των πολιτών που θα ψηφίσουν «Όχι» στο δημοψήφισμα και αυτών που θα απέχουν από τη διαδικασία θα είναι αθροιστικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό όσων ψηφίσουν «Ναι» στην κυριακάτικη κάλπη.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι το δημοψήφισμα δεν θα πετύχει, διότι οι πολίτες δεν εγκρίνουν τη Συμφωνία και γι’ αυτό φταίει η ηγεσία της χώρας. Η πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της είναι άκρως αποτυχημένη. Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, η οποία δείχνει ότι ο λαός απορρίπτει την Συμφωνία που του επιβλήθηκε, κάτι για το οποίο προειδοποιούσα», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο σκοπιανός Πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που σχολίασε από το βήμα του ΟΗΕ ότι θα απέχει από το δημοψήφισμα ενώ έκανε λόγο για «ιστορική αυτοκτονία». «Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση».

«Στοίχημα» η συμμετοχή…

Το πολιτικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος έγκειται στη συμμετοχή του σκοπιανού λαού στην κάλπη, με τον Ζόραν Ζάεφ να χρειάζεται ποσοστό συμμετοχής υψηλότερο του 50% προκειμένου να αποκομίσει μία σαφή νίκη από τη διαδικασία. Η επιτυχία του δημοψηφίσματος απαιτεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, να προσέλθει στις κάλπες πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους (σ.σ. 900.000 από τους 1.800.000) και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει «υπέρ».

Σε διαφορετική περίπτωση, αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης αναφορικά με την εγκυρότητα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Το κόμμα του σκοπιανού πρωθυπουργού σκοπεύει, αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Ναι» αλλά με συμμετοχή μικρότερη του 50%, να περάσει τη Συμφωνία από τη Βουλή. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός μπορεί να υπολογίζει και στις ψήφους του μεγαλύτερου σε επιρροή αλβανικού κόμματος DUI, που έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας με την Αθήνα.

Ωστόσο, για το VMRO-DPMNE, η μη συμμετοχή ποσοστού μεγαλύτερου του 50% στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι η Συμφωνία δεν έχει την έγκριση του σκοπιανού λαού και άρα η ΠΓΔΜ δεν θα προχωρήσει σε επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δημοσιεύματα θέλουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν «αποστασία» εις βάρος του Χριστιάν Μίτσκοσκι καθώς είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες.

… και καταλύτης ο διεθνής παράγοντας

Τη στήριξή τους στο πρόσωπο του σκοπιανού πρωθυπουργού έχουν εκφράσει, μέσα από την παρουσία και τις δηλώσεις τους στα Σκόπια, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι που επιθυμούν την ένταξη της γειτονικής χώρας στα διεθνή fora και την προσάρτησή της στη σφαίρα επιρροής των δυτικών δυνάμεων. Το τελευταίο διάστημα, βρέθηκαν στα Σκόπια ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Μάτις, αλλά και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Εξάλλου, τηλεγράφημα στον σκοπιανό λαό είχε στείλει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «ιστορική Συμφωνία» που «επιλύει τη διένεξη με την Ελλάδα».


ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018


Αποτυχία του δημοψηφίσματος


«βλέπει» η αντιπολίτευση ΠΓΔΜ


Την εκτίμηση ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας θα αποτύχει, εξέφρασε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, (ΦΩΤΟ) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Nezavisen Vesnik».

Ο Χρίστιαν Μίτσοσκι δήλωσε πεπεισμένος ότι ο αριθμός αυτών που θα απέχουν από το δημοψήφισμα την Κυριακή και αυτών που θα ψηφίσουν "κατά" θα υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που θα ψηφίσουν «υπέρ».

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι το δημοψήφισμα δεν θα πετύχει, διότι οι πολίτες δεν εγκρίνουν την Συμφωνία και γι' αυτό φταίει η ηγεσία της χώρας. Η πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της είναι άκρως αποτυχημένη. Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, η οποία δείχνει ότι ο λαός απορρίπτει την Συμφωνία που του επιβλήθηκε, κάτι για το οποίο προειδοποιούσα», ανέφερε στη συνέντευξή του αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.

Όπως επισημαίνουν μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, βάσει του οποίου θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος έχει μετατραπεί στο νέο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η θέση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ στο ζήτημα αυτό συνοψίζεται ως εξής: Στο δημοψήφισμα αποφασίζουν μόνον αυτοί που θα ψηφίσουν και δεν λαμβάνονται υπόψη αυτοί που θα απέχουν. Αν η πλειοψηφία όσων συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα ψηφίσει «κατά», η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν η πλειοψηφία ψηφίσει «υπέρ», ακόμα και αν η συμμετοχή είναι μικρότερη από 50%, η διαδικασία σχετικά με τη Συμφωνία θα συνεχιστεί στη Βουλή.

Αντίθετα, το VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος είναι σαφή και ορίζονται από τον νόμο: Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους (σ.σ. 900.000 από τους 1.800.000) και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει «υπέρ». Αν η συμμετοχή είναι μικρότερη, σημαίνει ότι η Συμφωνία «δεν πέρασε».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Nezavisen Vesnik», ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια, μιλώντας ανεπισήμως, εκφράζουν την εκτίμηση ότι αν το «ναι» λάβει 600.000 ψήφους στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να θεωρήσει ότι το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και ότι το αποτέλεσμά του συνιστά νομιμοποίηση και υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50%.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


                                             *******************************


Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Ζάεφ και Ιβάνοφ


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


Τις σχέσεις απόλυτης αποξένωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναδεικνύει η δημόσια επίθεση εναντίον του από τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Αντρέι Ζερνόφσκι, ο οποίος συνοδεύει τον ανώτατο πολιτικό παράγοντα των Σκοπίων στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον κ. Ιβάνοφ να προσέξει τι θα πει στην ομιλία του ενώπιον της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Επίσης ανέφερε ότι κάθΙσε μαζί με τον κ. Ιβάνοφ στη Γ.Σ. του ΟΗΕ «δίχως να αλλάξουμε κουβέντα». Αν και, όπως λέει, το γεγονός δεν τον εκπλήσσει, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην ταμπέλα μπροστά από την αντιπροσωπεία της χώρας υπάρχει η περιγραφή ΠΓΔΜ.

«Αυτό είναι το όνομα που υπερασπίζεσαι;», αναφέρει ο κ. Ζερνόφσκι και προσθέτει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά και οι δυο μας ότι μετά ένα μποϊκοταρισμένο δημοψήφισμα θα είμαστε για όλον τον κόσμο μια “Πρώην Γιουγκοσλαβική” (σ.σ. Δημοκρατία) για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ θα περιμένουμε έξω από τις κλειστές πόρτες της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ».

Αποστροφή Γκουτιέρες

Σημειώνεται ότι ο κ. Ιβάνοφ έχει επιλέξει, με πρόσχημα της Γ.Σ. του ΟΗΕ, να μη βρίσκεται καν στη χώρα του στις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο συμβιβασμός ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια αποτέλεσε και μία από τις –λίγες– θετικές αποστροφές στην ομιλία που απηύθυνε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώπιον της Γ.Σ. «Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ έκαναν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών τους», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκουτιέρες.

Στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, μόλις πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ εξακολουθεί να κάνει περιοδείες ανά την ΠΓΔΜ με κύριο σκοπό την κινητοποίηση των ψηφοφόρων, ώστε το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το όριο του 50%. Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα λάβουν ακόμα «μια σοφή απόφαση» την Κυριακή. «Μη φοβάστε, βγείτε και ψηφίστε χωρίς αμφιβολία, για το αν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Ζάεφ σε μία από τις πολλές δημόσιες ομιλίες του τα τελευταία 24ωρα.

«Οι πολίτες λαμβάνουν σοφές αποφάσεις επειδή αγαπούν την πατρίδα τους, φέρουν την ευθύνη για τα παιδιά τους. Ως εκ τούτου, έχουμε πάρει μια δίκαιη απόφαση και όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε κάνει συμβιβασμό που βγάζει τη χώρα μας από το μακροχρόνιο status quo», είπε, επίσης ο κ. Ζάεφ. Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων που κινητοποιεί ο κ. Ζάεφ για να πείσει τους συμπατριώτες του ώστε να μεταβούν στις κάλπες περιλαμβάνονται και οι «θετικές» επενδυτικές προοπτικές που θα ανοίξουν στην Ελλάδα για τους επιχειρηματίες της ΠΓΔΜ.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26 Σεπτεμβρίου 2018

25 ΣΕΠΥΕΜΒΡΙΟΥ 2018


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ


Ο κ. Ζάεφ και οι Έλληνες


Το κρίσιμο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής στην ΠΓΔΜ είναι το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας πλήρους ομαλοποίησης των σχέσεων Αθηνών - Σκοπίων. Είναι μια εξέλιξη που με τους εκατέρωθεν σωστούς χειρισμούς μπορεί να αποφέρει οφέλη και στις δύο χώρες, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να επιδιώξουν τη δημιουργία ενός άξονα συνεργασίας στην καρδιά των Βαλκανίων. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, τον περασμένο Ιούνιο, και εφόσον υπερψηφισθεί αυτή από την πλειοψηφία του λαού της γειτονικής χώρας, θα φθάσουμε στο τρίτο βήμα, την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Αλλά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εφαρμοσθούν όλες οι πτυχές της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, πρέπει να υλοποιηθεί με επιτυχία και το τέταρτο στάδιο, αυτό της έγκρισης της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να βοηθήσουν πολλοί. Μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τελευταία με τη συμπεριφορά του κάνει ό,τι μπορεί για να δυσχεράνει την έγκριση από την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της δυνητικά στενής φίλης και συμμάχου χώρας, με τις επαναλαμβανόμενες υπερβολές περί «μιας Μακεδονίας» δεν υπηρετεί αυτό που θα έπρεπε να είναι ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος του. Γνωρίζει ότι η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας μοιράζεται μεταξύ της Ελλάδας (50%) που ταυτίζεται περίπου με τα όρια της Μακεδονίας των κλασικών χρόνων, της χώρας του (40%) και της Βουλγαρίας (10%). Η αποδοχή αυτής της πραγματικότητας αποτελεί τη βάση για μια συμπληρωματική και όχι συγκρουσιακή συνύπαρξη με την Ελλάδα που θα ωφελήσει σημαντικά τη χώρα του. Η δημιουργία ενός άξονα Αθήνας - Σκοπίων όχι μόνο θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για την πάντα εύφλεκτη Βαλκανική, αλλά θα αναβαθμίσει γεωπολιτικά και θα ενισχύσει οικονομικά την περίκλειστη ΠΓΔΜ.

Προφανώς, άμεσος στόχος του κ. Ζάεφ είναι να υπερψηφισθεί η συμφωνία στο δημοψήφισμα. Αλλά δεν πρέπει να αγνοεί δύο άλλες παραμέτρους: πρώτον, ότι πρέπει να υπερψηφισθεί και από την ελληνική Βουλή και, δεύτερον, και σημαντικότερο, ότι με αυτή τη συμφωνία θα κληθούμε να συμβιώσουμε οι δύο λαοί και να συνεργασθούμε. Για να συμβεί αυτό χωρίς τριβές και να υπάρξουν στρατηγικά οφέλη, πρέπει να προσεγγίσει τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιτυγχάνει με τη διολίσθηση σε εθνικιστικές υπερβολές.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25 Σεπτεμβρίου 2018

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018


Ζάεφ: Έχουμε οφέλη από τη συνεργασία


με τους γείτονες, που από εχθροί


έγιναν φίλοι της «Μακεδονίας»


Να ψηφίσουν τη συμφωνία και να σταματήσουν την απομόνωση κάλεσε εκ νέου τη Δευτέρα το βράδυ ο Ζόραν Ζάεφ τους πολίτες της ΠΓΔΜ συνεχίζοντας την εκστρατεία ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή.

«Ο,τι ευχηθήκαμε έγινε πραγματικότητα» είπε λίγα εικοσιτετράωρα πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. «Δώστε τέλος στην απομόνωση… Με τη συμφωνία έχουμε οφέλη από τη συνεργασία με τους γείτονες, που από εχθροί έγιναν φίλοι της ‘’Μακεδονίας’’» ανέφερε για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Όλα όσα επιθυμούσαμε, επιβεβαιώνονται στη συμφωνία, η οποία επιπροσθέτως ανοίγει τις πόρτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη χώρα μας. Με τη σύναψη της συμφωνίας επιδείξαμε δημοκρατική ωριμότητα, ευρωπαϊκούς τρόπους. Κι η διεθνής κοινότητα το αναγνώρισε και τώρα η χώρα έχει πολλούς ειλικρινείς φίλους σ’ ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.

«Οι πολίτες λαμβάνουν σοφές αποφάσεις γιατί αγαπούν τη χώρα τους, είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά τους. Έτσι πήραμε μια δίκαιη απόφαση κι όλοι γνωρίζουν ότι κάναμε έναν συμβιβασμό που βγάζει τη χώρα μας από το παλιό status quo. Να σταματήσει η απομόνωση, ήρθε η ώρα να ενταχθούμε και να γίνουμε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα φέρει βελτίωση του δικαστικού και του εκπαιδευτικού συστήματος, της Υγείας, του βιοτικού επιπέδου».


ΠΗΓΗ: tovima.gr


24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018


«ΕΙΜΑΣΤΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» ΜΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» ΓΛΩΣΣΑ»


Ζάεφ: Στις Πρέσπες διασφαλίσαμε αυτά


για τα οποία πολέμησαν οι παππούδες μας



«Είναι αλήθεια ότι κάναμε έναν συμβιβασμό. Αλλά οι συμβιβασμοί κινούν τον κόσμο. Συμβιβαζόμαστε κάθε μέρα, όλοι, στη δουλειά, στο σπίτι. Δεν πρέπει να κρυφτούμε από την αλήθεια. Έχουμε μια δίκαιη λύση. Από την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας, είμαστε το βόρειο κομμάτι», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ σε ομιλία του, το βράδυ της Κυριακής στη Γευγελή.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου θα αποφασίσουμε μαζί για τη «Μακεδονία» μας. Αυτό το δημοψήφισμα είναι για μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες μας και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ και πρόσθεσε: «η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει όλα αυτά για τα οποία πολέμησαν οι παππούδες μας. Κερδίσαμε η χώρα μας να αναγνωρίζεται διεθνώς, η γλώσσα, η ταυτότητα, κάναμε φίλους τους εχθρούς και τώρα παλεύουμε για την ένταξη στην Ευρώπη. Αξίζουμε να είμαστε μέλος της Ευρώπης και το περιμέναμε 27 χρόνια. Σας καλώ στις 30 Σεπτεμβρίου να αρπάξετε το ευρωπαϊκό μας μέλλον, να μην κάτσετε στον καναπέ σας».

Το προκλητικό σποτ

Μακεδονική γλώσσα, κουλτούρα και παράδοση που μάλιστα παραμένουν μακεδονικά επικαλείται τηλεοπτικό σποτ για το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Φυσικά πουθενά δεν γίνεται λόγος για Bόρεια Μακεδονία, όπως και αποφάσισαν η σκοπιανή κι η ελληνική κυβέρνηση στις Πρέσπες.


                                           ************************************


Ντιμιτρόφ για δημοψήφισμα: Αν επικρατήσει


το «όχι», έστω και με μια ψήφο,


θα πούμε ότι η υπόθεση δεν προχωράει




Τι θα γίνει σε περίπτωση που η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν «πιάσει» το 50%, ή αν επικρατήσει το «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών, εξήγησε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Αν δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το "ναι". Σε περίπτωση που κερδίσει το "όχι" έστω και κατά μία ψήφο, θα υποκλιθούμε και θα πούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν προχωράει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξη Τύπου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, που προβλέπει η συμφωνία για το ονοματολογικό, ανέφερε ότι θα υπάρξουν τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες δεν έχουν συνταχθεί ακόμη.

Η ακριβής διατύπωσή τους θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, σημείωσε. Η πρώτη τροπολογία θα αφορά το νέο όνομα, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η δεύτερη τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για τη «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για τη διασπορά σε όλον τον κόσμο. Τέλος, η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της "Μακεδονίας", από το 1944).

Ο Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι η κοινωνία της ΠΓΔΜ έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που είναι ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ περνάει μέσα από τη Συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλοι οι ηγέτες - από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μέχρι την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ- τόνισαν ότι δεν υπάρχει "Σχέδιο Β΄" αν θέλουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και ότι θέλουν να μας δουν σε αυτό το τραπέζι», τόνισε.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συγκέντρωση του κόμματός του στην πόλη Οχρίδα την Κυριακή, επανέλαβε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει η συμμετοχή να υπερβαίνει το 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει «υπέρ». Αν το δημοψήφισμα δεν πετύχει, θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, στις οποίες, όπως είπε, ο λαός θα τιμωρήσει την πολιτική της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ



                                              **********************************


Ντιμιτρόφ: To αποτέλεσμα  δημοψηφίσματος


δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία των Πρεσπών



Σε εκτενή του συνέντευξη προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ μιλάει για το επικείμενο δημοψήφισμα στη χώρα του και εξηγεί τι θα γίνει σε περίπτωση απόρριψής του.

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει τελικώς το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ απαντά ότι «η πρόκληση έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη Μακεδονία περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Εκτιμούμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα. Μας λείπουν εκείνοι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχασαν την ελπίδα τους ότι η Μακεδονία θα προοδεύσει ποτέ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στη Δύση. Περισσότεροι από 100.000 μετανάστευσαν από τη Μακεδονία στη Γερμανία, άλλοι τόσοι στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποτύχει τελικώς το δημοψήφισμα λόγω ισχνής συμμετοχής, ο Ν. Ντιμιτρόφ παραπέμπει ουσιαστικά στον μη δεσμευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας. «Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. (Το δημοψήφισμα) έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές», λέει χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Και προσθέτει ότι «όσο πιο σαφές το μήνυμα των πολιτών, τόσο ευκολότερα θα είναι στη συνέχεια τα πράγματα στη Βουλή. Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση. Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ονοματολογικό. Το ερώτημα είναι εάν θα κοιτάξουμε στο μέλλον ή εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στα χαρακώματα της ιστορίας».

Περί ρωσικής ανάμειξης

Σημειώνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του προς την FAZ ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για «Μακεδονία» ενώ αναφέρεται και σε «μακεδονικό λαό»:

«Σύντομα θα δούμε τι θέλει ο μακεδονικός λαός. Το δημοψήφισμα δεν είναι μια απλή εκλογική διαδικασία στην οποία μάχονται κόμματα. Πρόκειται για ένα ιστορικό σταυροδρόμι για τη Μακεδονία. Πρέπει να απαλλαγούμε από ένα βάρος το οποίο επιβάρυνε τη Μακεδονία επί τρεις δεκαετίες».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα περί ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα, ο κ. Ντιμιτρόφ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις προσπάθειες παρέμβασης της Μόσχας. «Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Ρώσοι δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με την προσέγγισή μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά λέω πάντα σε ρώσους διπλωμάτες: το μακεδονικό κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη το 1993 με ομοφωνία ψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Διαθέτουμε ισχυρή στήριξη ως προς αυτό που ξεπερνά το 70%».

ΠΗΓΗ: DW



                                             *********************************


Ζάεφ σε Σκοπιανούς επιχειρηματίες:


Θα κάνετε «χρυσές δουλειές» στην Ελλάδα


εάν επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα


Eξι ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για την λαϊκή έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα του στην προσπάθεια που κάνει να πείσει τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν «Ναι».

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρέθηκε την Δευτέρα στην Μπίτολα (Μοναστήρι) και σε συνάντηση που είχε με τους επιχειρηματίες της περιοχής τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ανοίξει νέους δρόμους στην οικονομία της χώρας.

«Το άρθρο 13 και το άρθρο 14 της συμφωνίας καθορίζουν σαφώς το πλαίσιο που έχει να κάνει με τις οικονομικές σχέσεις.

»Η συνεργασία με την Ελλάδα στο μέλλον θα γίνει πολύ πιο παραγωγική.

»Οταν η συμφωνία κυρωθεί από την ελληνική βουλή αναμένουμε διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών των δύο κρατών» τόνισε ο Ζάεφ.

Ο Πρωθυπουργός της γείτονος επεσήμανε επίσης ότι «καλό θα ήταν οι πολίτες της Μπίτολα να προετοιμαστούν για την είσοδο στην ελληνική αγορά, που είναι πολύ καλή και ποιοτική.

»Εμείς από την πλευρά μας θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα οφέλη της συμφωνία μας για να υπάρξει και πολιτικός αντίκτυπος».

Ο Ζάεφ, τέλος, υπογράμμισε ότι μετά την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα υπάρξουν ευκαιρίες για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Τοποθέτησε μάλιστα χρονικά αυτήν την ένταξη στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018


«Ζοφερό το αύριο χωρίς τη συμφωνία»


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ



ΦΩΤΟ 1: Αφίσα υπέρ του «Ναι» με εικαστικό «δάνειο» από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. είναι το ισχυρό επιχείρημα κυβέρνησης, ΜΜΕ και ηγετών της Δύσης.


«Οι Αλβανοί θα προσέλθουν μαζικά στην κάλπη και θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία», λέει μιλώντας στην «Κ» ο βουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος του Αλί Αχμέτι, DUI, Αρτάν Γκρούμπι και προσθέτει: «Οι Αλβανοί επί τρεις και πλέον δεκαετίες προσμένουν να στοιχηθεί η χώρα με τη Δύση και εργάστηκαν αδιαλείπτως για την έλευση της ημέρας αυτής. Ετσι, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό και με πλήρη αυτοπεποίθηση, σας ομολογώ πως δεν υπάρχει Αλβανός σε αυτή τη χώρα που να μην επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεπώς και θα ψηφίσουν μαζικά στο δημοψήφισμα.

Το 2018 είναι έτος μεγάλων, θαρραλέων και ιστορικών αποφάσεων. Πετύχαμε τη γλωσσική ισοτιμία, εφαρμόσαμε τις άμεσες συστημικές μεταρρυθμίσεις, υπογράψαμε τη συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, διευθετήσαμε την περίπου τριών δεκαετιών διαμάχη με την Ελλάδα, λάβαμε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και την πρόσκληση εισδοχής στο ΝΑΤΟ, και αυτή τη στιγμή απομένουν μόλις δύο βήματα στην πορεία προς την πραγμάτωση του ονείρου των συμπολιτών μας: το δημοψήφισμα και οι συνταγματικές αλλαγές. Είμαστε τόσο κοντά, που είναι πλέον ορατή και απτή η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν και με τίποτε να θέσει προσκόμματα στα δύο αυτά τελευταία βήματά μας πριν κόψουμε το νήμα του τριαντακονταετούς μαραθωνίου. Δεν υπάρχει πισωγύρισμα».


Η προτεραιότητα


Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν η συμφωνία των Πρεσπών ενδυναμώνει τη σχέση τους με τους Σλαβομακεδόνες, δηλώνει: «Οι Αλβανοί στη Μακεδονία αλλά και εν γένει στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδίως στη χώρα μας, είχαν ως απόλυτη προγραμματική και γεωστρατηγική προτεραιότητά τους τις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.



ΦΩΤΟ 2: Πινακίδα καλεί τους πολίτες σε αποχή από το δημοψήφισμα. Πάντως, αξιοσημείωτη είναι η απουσία ανθελληνικού κλίματος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε σχέση με άλλες περιόδους έξαρσης του ονοματολογικού.

Οι Αλβανοί είχαν πάντα τις επιφυλάξεις τους μη τυχόν και η χώρα αυτή πάρει τον λάθος δρόμο και έχουν σταθεί φρουροί τις τρεις αυτές δεκαετίες προς αποτροπή μιας λανθασμένης, φιλοανατολικής και ανεπιθύμητης ροπής. Η ευρωατλαντική ένταξη φέρει την υπογραφή μας, διότι συνιστά τη μοναδική κοινή επιλογή γι’ αυτό το κράτος.

Αυτός είναι και ο λόγος που ενισχύει και χαλαρώνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητές μας, αλλά και εμπεδώνει την κοινωνική μας συνοχή».

Ο κ. Γκρούμπι αποκλείει το ενδεχόμενο να υπερισχύσει το «Οχι» στο δημοψήφισμα λέγοντας: «Η καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν συνιστά ενδεχόμενο, δεν συνιστά εκδοχή. Είναι πεποίθησή μας η επιτυχία του δημοψηφίσματος, μεγαλύτερης όμως βαρύνουσας σημασίας είναι ότι στη Βουλή εργαζόμαστε για τις συνταγματικές αλλαγές με τρόπο τέτοιο που να τύχουν της υποστήριξης και των συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Το δημοψήφισμα είναι εκλογική υπόσχεση των LSDM και VMRO-DPMNE. Προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία όμως το εγχείρημα της συμφωνίας, καθίστανται μείζονος σημασίας οι συνταγματικές αλλαγές και εμείς εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Το αύριο για τη χώρα μας, χωρίς τη συμφωνία των Πρεσπών, προβάλλει ζοφερό και χωρίς προοπτική. Για να είμαι ειλικρινής, το θεωρώ αδιανόητο. Ουδείς επιθυμεί κάτι τέτοιο, ούτε οι συμπολίτες μας ούτε τα κόμματά μας».


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 23 Σεπτεμβρίου 2018