14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Παιχνίδια εντυπώσεων

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Όπως αναμενόταν, από την περιοδεία του Ευάγγελου Βενιζέλου στις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. η επίσκεψη στα Σκόπια ήταν αυτή που ξεχώρισε. (Στη φωτογραφία με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Ιβάνωφ)

Οχι γιατί βγήκαν ειδήσεις για την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της FYROM, αλλά διότι κατέδειξε το κάκιστο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, που δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία ότι μπορεί στο εγγύς μέλλον να επουλωθεί η πληγή στα βόρεια σύνορά μας. Ο Γκρούεφσκι και η προπαγάνδα του είχαν φροντίσει από νωρίς να υπονομεύσουν την επίσκεψη, την πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια υψηλόβαθμου Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου.

Προτιμούσαν τον Βενιζέλο ως ΥΠΕΞ της Ελλάδας, για να «αποκαλύψουν» για μια ακόμη φορά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας την κατ’ εκείνους αναλγησία της Ελλάδας που εμποδίζει την ένταξή τους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και όχι ως εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιότητα με την οποία έκανε το ταξίδι.

Γιατί, τότε, θα έπρεπε να συζητήσουν και τα υπόλοιπα υψηλά εμπόδια που κρατούν την ΠΓΔΜ εκτός Ε.Ε.: τον στραγγαλισμό της ελευθερίας του Τύπου, τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, την απύθμενη διαφθορά με τα εξαδέλφια να ελέγχουν μυστικές υπηρεσίες και χρυσοφόρα τελωνεία, την επιχείρηση εξαρχαϊσμού που τροφοδοτεί επικίνδυνα το εθνοτικό χάσμα με τους Αλβανούς, την παραβίαση των κανόνων καλής γειτονίας, με όλα ανεξαιρέτως τα όμορα κράτη.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ετέθη, με αφορμή την επίσκεψη, στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης στη γειτονική χώρα που φλέγεται από τον πόθο να περάσει το κατώφλι της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και για να το πετύχει πρέπει να εκπληρώσει ΚΑΙ αυτά τα κριτήρια.

Απεναντίας, εκείνο που πληροφορήθηκε η σλαβομακεδονική κοινή γνώμη ήταν η έμπνευση της ελληνική πλευράς να μην προσγειωθεί το αεροσκάφος με την αποστολή στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και να πάει οδικώς από την Πρίστινα στα Σκόπια (!), λες και θα ερχόταν εθνική καταστροφή -διανυκτέρευσε όμως στο ξενοδοχείο «Αlexander»- και ακόμη ότι αρνήθηκε να εμφανιστεί σε από κοινού δηλώσεις με την ηγεσία όπως έπραξε σε όλες τις άλλες πρωτεύουσες.

Μια χαρά βόλεψε τον Γκρούεφσκι το δικό μας «άγχος», μην τυχόν και διαβούμε τον εθνικό Ρουβίκωνα.

Κέρδισε το παιχνίδι των εντυπώσεων στο σλαβομακεδονικό στοιχείο και αυτό ήταν που τον ενδιέφερε. Το συσπείρωσε περαιτέρω ενόψει και των επικείμενων προεδρικών εκλογών, ανάγκασε και την αντιπολίτευση να χορέψει στον σκοπό του, έσταξε κι άλλο δηλητήριο για τους Ελληνες.

Και αυτό δεν μπορεί να μη μας απασχολεί. Για τον απλό λόγο ότι εάν δεν βελτιωθεί και στις δύο πλευρές το κλίμα, καμία ηγεσία σε Σκόπια και Αθήνα δεν θα τολμήσει προχωρήσει σε συμβιβασμούς που απαιτούνται για να βρεθεί λύση.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21 Φεβρουαρίου 2014