13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ερευνητές κατέληξαν ότι ο θάνατος  προήλθε από κατάποση του λουλουδιού ελλέβορος

ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕ Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Το εάν δηλητηριάστηκε σκόπιμα συνεχίζει να είναι μυστήριο,
σύμφωνα με τον τοξικολόγο Λίο Σεπ, που έκανε την έρευνα.

Ένα φαινομενικά αθώο... λουλούδι και ένα ποτήρι κρασί έκοψαν το νήμα της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του αρχαίου Έλληνα που μέχρι και σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς όλων των εποχών. Για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οταγκό στη Νέα Ζηλανδία, ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελούσε μεγάλο μυστήριο, καθώς κανένας
δεν γνώριζε εάν ο αυτοκράτορας πέθανε από φυσικά αίτια ή δολοφονήθηκε. Μετά από δεκαετή έρευνα, η επιστημονική ομάδα ισχυρίζεται ότι ο μεγάλος στρατηγός δηλητηριάστηκε από το λουλούδι ελλέβορος, το οποίο βρέθηκε με κάποιον τρόπο στο κρασί του.

Δηλητηριάστηκε

Ιστορικοί αναφέρουν ότι ο 32χρονος τότε Μέγας Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. μετά από ασθένεια 12 ημερών. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα δεν μπορούσε να μιλήσει ούτε να περπατήσει ενώ είχε ταυτόχρονα και υψηλό πυρετό. Ο βασιλιάς των Μακεδόνων είχε επιστρέψει στη Βαβυλώνα και λίγο πριν από την αναχώρηση του για την Αραβία συμμετείχε σε ένα συμπόσιο. Κατά τη διάρκεια της γιορτής ήταν ευδιάθετος αλλά η επόμενη ημέρα τον βρήκε άρρωστο.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει εδώ και χρόνια επιστήμονες αλλά και ιστορικούς, οι οποίοι υποψιάζονταν ότι ο βασιλιάς δηλητηριάστηκε.

Ο τοξικολόγος δρ Λίο Σεπ πέρασε την τελευταία δεκαετία ερευνώντας τις ιδιότητες δηλητηρίων και τα συμπτώματα που θα παρουσιάζονταν σε όποιον τα κατανάλωνε. Πολύ γρήγορα απέκλεισε την πιθανότητα δηλητηρίασης με αρσενικό ή στρυχνίνη, καθώς ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα είχε έρθει πολύ νωρίτερα και όχι μετά από 12 ημέρες. Στη συνέχεια εξέτασε το κώνειο, το ακόνιτο, το δηλητήριο αρτεμίσια αλλά και διάφορα άλλα, που πιθανώς να είχαν χρησιμοποιηθεί. Πάλι, όμως, τα συμπτώματα δεν ταίριαζαν με αυτά που είχαν περιγραφεί.

«Η έρευνα μου ξεκίνησε το 2003. Μια εταιρία που έφτιαχνε ένα ντοκιμαντέρ επικοινώνησε μαζί μου και μου ζήτησε να αναζητήσω το δηλητήριο που σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο. Τους είπα εντάξει, πιστεύοντας ότι δεν πρόκειται να βρω απολύτως τίποτα. Προς έκπληξη μου κατάφερα να εντοπίσω το λουλούδι ελλέβορος, που όταν ζυμωθεί και καταναλωθεί προκαλεί τα συμπτώματα που είχε και ο Μέγας Αλέξανδρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τοξικολόγος.

Λάθος ή σκόπιμο;

Ο ελλέβορος, το μικρό λουλούδι με τα άσπρα πέταλα, ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο όταν ήθελαν να προκαλέσουν έμετο σε κάποιον ασθενή. Παρ' όλα αυτά, η ερευνητική ομάδα δεν είναι πεπεισμένη ότι το ποτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου δηλητηριάστηκε από πρόθεση, καθώς το λουλούδι θα μπορούσε να είχε ζυμωθεί με το κρασί κατά λάθος. Ο ειδικός αναφέρει ότι το κρασί με ελλέβορο θα ήταν αρκετά πικρό αλλά οι αρχαίοι
Έλληνες γνώριζαν αρκετές γλυκαντικές ουσίες. Την ίδια ώρα, ο ερευνητής εικάζει ότι κατά τη διάρκεια ενός τόσο μεγάλου φαγοποτιού ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν αρκετά... μεθυσμένος και έτσι οι πιθανότητες να εντοπίσει την πικρή γεύση του κρασιού ήταν μάλλον μικρές. «Φυσικά το εάν δηλητηριάστηκε σκόπιμα συνεχίζει να είναι" μυστήριο», ανέφερε ο δρ Σεπ. Αυτό είναι κάτι που,
όπως αναφέρει ο τοξικολόγος, δεν θα μάθουμε ποτέ.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 13 Ιανουαρίου 2014