13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Μαθήματα Ιστορίας από τρεις Μακεδόνες,
Φράγκο, Μητσιά, Πατουλίδου, για τα Σκόπια

Μαθήματα Ιστορίας δίνουν τρεις Μακεδόνες στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τη στάση του στο πρόσφατο ταξίδι του στα Σκόπια. Εκεί όπου ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε συστάσεις προς τις δύο χώρες να βάλουν νερό στο κρασί τους για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου καθισμένος κάτω από ένα πανό που έφερε τον τίτλο «Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας». Η «δημοκρατία» ρώτησε τρεις ανθρώπους της Μακεδονίας, που έδωσαν τις δικές τους υπερήφανες απαντήσεις στη ενδοτική στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια και απλές κουβέντες από τον πρώην υπουργό Άμυνας Φραγκούλη Φράγκο. «Ο Μπουτάρης πρέπει να μάθει να σέβεται τον Έλληνα Μακεδόνα και την Ιστορία του. Τίποτε άλλο» σημείωσε ο στρατηγός ε.α., προσθέτοντας ότι «όλοι πρέπει να μάθουμε να είμαστε Έλληνες. Και πρώτος απ' όλους ο κ. Μπουτάρης».

Στο ίδιος μήκος κύματος και η χρυσή ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, που κατάγεται από τη Φλώρινα. «Εγώ δεν ήμουν ποτέ χαλαρή, όπως ο δήμαρχος. Ούτε στη ζωή μου αλλά ούτε και σε τέτοια κρίσιμα θέματα. Σε αυτά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, γιατί άπτονται της ζωής όλων μας και αφορούν τον τόπο μας. Η Ιστορία έχει γραφτεί και το μέλλον δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με ψέματα» σημειώνει με έμφαση η κυρία Πατουλίδου. Και προσθέτει με νόημα: «Εγώ κατάγομαι από τη Φλώρινα. Το σκέτο “Μακεδονία” για τα Σκόπια με ενοχλεί αφάνταστα. Και αναρωτιέμαι, στον βωμό ποιών επιδιώξεων μπορεί κάποιος Έλληνας να το δεχτεί, όπως έκανε ο δήμαρχος». Και καταλήγει η γνωστή ολυμπιονίκης: «Όταν υποχωρείς μόνιμα, θα είσαι συνέχεια με την πλάτη στον τοίχο».

Καθαρός και ο Μανώλης Μητσιάς. «Δεν μου άρεσε καθόλου. Ούτε η στάση του δημάρχου αλλά ούτε και η ενδοτικότητα που παρουσιάζουν γενικά το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες στην εξωτερική πολιτική μας. Ακόμη και από την πλευρά της κυβέρνησης. Όταν ο Ερντογάν λέει ότι η Θεσσαλονίκη είναι δική του μπορεί κανείς να στέκεται χωρίς να αντιδρά; Η υποχωρητικότητα είναι πολύ άσχημο πράγμα και στη ζωή μας αλλά και στην εξωτερική πολιτική μας, και θα τη βρούμε μπροστά μας. Χρειάζεται να είμαστε υπερήφανοι. Αυτό μας λείπει» καταλήγει ο γνωστός καλλιτέχνης.

Νίκος Οικονόμου


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 13 Δεκεμβρίου 2013