18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013


ΠΓΔΜ: Αντιδράσεις για την επιστολή
του Αντ. Σαμαρά προς τον Γκρούεφσκι

Η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον κ. Σαμαρά για «αλαζονεία και υπεροψία», σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απέρριψε τις προτάσεις του κ. Γκρούεφσκι για μεταξύ τους συνάντηση και για τη σύσταση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετείχαν ενδεχομένως και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και οι οποίες, μέσω εντατικών διαβουλεύσεων με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα αναζητήσουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, σχολιάζουν ότι «η αρνητική απάντηση του κ.Σαμαρά επιβεβαιώνει την αδιαφορία της ελληνικής πλευράς για το θέμα του ονόματος».

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφεραν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρα «ΜΙΑ» ότι «στην απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού υπογραμμίζεται ότι δεν υφίσταται ανάγκη για πρόοδο και ώθηση στη διαδικασία για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο κ. Σαμαράς δεν επιδεικνύει διάθεση για συμμετοχή σε στοχευμένο και εντατικό διάλογο για την υπέρβαση της διαφοράς στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ, επιχειρεί δε να μεταθέσει στην ΕΕ την ευθύνη για την παρεμπόδιση της ενταξιακής πορείας της χώρας».

«Ο κ. Σαμαράς, με την επιστολή του, δεν παρέχει διαβεβαιώσεις ότι διακατέχεται από πλήρη δέσμευση και ότι διαθέτει βούληση για την ευρω-ενσωμάτωση της περιοχής. Αυτήν τη στιγμή χρειάζεται μεγαλύτερη δέσμευση και επαφές που θα φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά και θα συμβάλουν στην ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ», συμπλήρωναν από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ. Για «έλλειψη εποικοδομητικότητας» από την ελληνική πλευρά έκανε λόγο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

«Αναφορές που περιλαμβάνονται στην απαντητική επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, έτσι όπως αυτές μεταφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν έλλειψη εποικοδομητικότητας από την πλευρά της Ελλάδας στη διένεξη με τη «Μακεδονία» για το ζήτημα του ονόματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του SDSM.

ΠΗΓΗ: AMΠE