26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1936

Στις εκλογές για την Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή και με το Παλλαϊκό Μέτωπο ( έτσι εμφανίστηκε το Κομμουνιστικό κόμμα, υπό τον Νίκο Ζαχαριάδη ) που με ποσοστό 5,76% εξέλεξε 15 βουλευτές, εκλέγεται βουλευτής Καβάλας για δεύτερη φορά, ο ποντιακής καταγωγής πολιτικός και εκ των ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ Δημήτριος Παρτσαλίδης. Ο Δημήτρης ή Μήτσος Παρτσαλίδης γεννήθηκε στη Τραπεζούντα το 1903 ή το 1905. Πρόσφυγας του '22, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε εγκατασταθεί από το 1924. Στην αρχή προσλήφθηκε στη Δημόσια Υπηρεσία Επισιτισμού στην Καβάλα, όπου και εργάσθηκε μέχρι που απολύθηκε από το καθεστώς της Δικτατορίας του Παγκάλου και συνέχισε να εργάζεται ως καπνεργάτης.
Από το 1924 υπήρξε μέλος της ΟΚΝΕ και από τον επόμενο χρόνο μέλος του ΚΚΕ όπου και ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση, ιδιαίτερα ως στέλεχος στην Ένωση Καπνεργατών Καβάλας με τη βοήθεια της οποίας και εκλέχθηκε δύο φορές βουλευτής Καβάλας, τον Σεπτέμβριο του 1932, ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης, και τον Ιανουάριο του 1936, ως υποψήφιος της συμμαχίας του Παλλαϊκού Μετώπου. Ενδιάμεσα, τον Φεβρουάριο του 1934 εκλέχθηκε δήμαρχος Καβάλας, αλλά παύθηκε μετά 4 μήνες, και ένα μήνα μετά, στο 5ο συνέδριο του ΚΚΕ, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου εκλέχτηκε πρόεδρος της προσωρινής ανταρτικής κυβέρνησης του ανταρτικού Δημοκρατικού Στρατού, μετά την απομάκρυνση του Μάρκου Βαφειάδη, θέση που διατήρησε μέχρι την ολοκληρωτική ήττα του ΔΣΕ. Η μετέπειτα όμως κάθετη ρήξη του με τον Μάρκο Βαφειάδη επί της εκτός Ελλάδος δράσης του ΚΚΕ είχε ως συνέπεια την απομάκρυνση του Παρτσαλίδη από κάθε θέση που κατείχε στο κόμμα και τελικά την πλήρη διαγραφή του, το 1952.
Τέσσερα όμως χρόνια μετά, κατά την 6η Πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ όπου και καθαιρέθηκε ο Ζαχαριάδης, ο Παρτσαλίδης επανήλθε στο κόμμα και ανέλαβε και πάλι το Πολιτικό Γραφείο. Τέλος το 1968, στην 12η Ολομέλεια του ΚΚΕ, όταν συνέβη και η διάσπασή του κόμματος, ο Παρτσαλίδης βρέθηκε με το μέρος εκείνων που διαφωνούσαν στην τότε ηγεσία του Κολιγιάννη και ειδικότερα επί του χαρακτήρα που θα έπρεπε να συνεχίσει να έχει το κίνημα. Έτσι ο Παρτσαλίδης αναδείχθηκε ως ένα από τα κορυφαία στελέχη που ίδρυσαν στη συνέχεια το ΚΚΕ Εσωτερικού. Μετά τη Μεταπολίτευση, αν και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού, απέφυγε τη δημόσια παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας. ( Τα βιογραφικά στοιχεία του Παρτσαλίδη από την εγκυκλοπαίδεια Παπυρος Λαρούς Μπριττάνικα. )

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στις εκλογές του 1936 είχαν εκλεγεί στη Μακεδονία επτά κομμουνιστές βουλευτές, οι εξής: Στέλιος Σκλάβαινας και Μιχάλης Σινάκος στη Θεσσαλονίκη, Φίλιππος Παπαδόπουλος στην Κοζάνη, Ανδρέας Τζήμας στην Φλώρινα, Μήτσος Παρτσαλίδης στην Καβάλα, Διονύσης Μενύχτας στις Σέρρες και Κώστας Θέος στη Δράμα. Οι περισσότεροι από τους εκλεγέντες κομμουνιστές βουλευτές ήταν εκτοπισμένοι ή φυλακισμένοι και το Παλλαϊκό Μέτωπο με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ έκαναν καθημερινό αγώνα για απελευθέρωσή τους. Να σημειώσουμε ακόμη ότι στις εκλογές του 1936 πήραν μέρος 14 κόμματα και συνασπισμοί. Ισοψηφία των δύο παρατάξεων, 143 οι αντιβενιζελικοί, 142 οι βενιζελικοί και 15 οι κομμουνιστές που έγιναν ρυθμιστές.

Στην πρώτη φωτογραφία, στις 12/2/45: Ο Ηλίας Τσιριμώκος, ο Γιώργης Σιάντος και ο Δημήτρης Παρτσαλίδης υπογράφουν τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Στη φωτογραφία πάνω από τον Παρτσαλίδη ο αείμνηστος δημοσιογράφος Κωστής Μπαστιάς. Στη δεύτερη το φύλλο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της 28 – 1 – 1936, με τα αποτελέσματα των εκλογών.