1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η ΕΤ 1 θα μεταδώσει από τη Βιέννη την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Αυστριακής πρωτεύουσας, που τελείται στο περίφημο Μέγαρο Μουσικής. Η κεντρική είσοδος του περιφήμου Μεγάρου Μουσικής στο κέντρο της Βιέννης, που είναι έδρα της Φιλαρμονικής της Βιέννης, βρίσκεται επί της οδού Νικολάου Δούμπα. (Φωτογραφία) Το διάσημο ανά τον κόσμο επιβλητικό χρυσοποίκιλτο Μέγαρο ανήκει στο Σωματείο των Φίλων Μουσικής της Βιέννης, το περιώνυμο Musikverein.(φωτογραφία επάνω) Δημιουργός του Μεγάρου υπήρξε ο Μακεδονικής καταγωγής Νικόλαος Δούμπας, ευεργέτης της Βιέννης και Μαικήνας των Τεχνών. Το σημείωμα που θα ακολουθήσει αφιερώνεται στον μεγάλο αυτό Έλληνα της διασποράς, που υπήρξε επίσης και ευεργέτης στην πατρίδα του την Ελλάδα.

Πατέρας του ήταν ο Στέργιος Δούμπας (φωτογραφία), ο οποίος ξεκίνησε από την πατρίδα του, το Μπλάτσι (σήμερα Βλάστη, κοντά στην Κοζάνη,) και εγκαταστάθηκε -αρχικά μαζί με τα αδέλφια του- στις Σέρρες όπου συνέστησαν την εταιρεία "Αυτάδελφοι Μ. Δούμπα". Από εκεί έφυγαν όλοι μαζί για τη Βιέννη, περίπου το 1819. Ο Στέργιος, ως αντιπρόσωπος της εταιρείας για το εξωτερικό, ασχολήθηκε με το εμπόριο βαμβακιού, αφού στη Βιέννη δημιούργησε κλωστοϋφαντουργεία και εμπορικές επιχειρήσεις.
Ο Στέργιος διετέλεσε πρόεδρος της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Βιέννης για πολλές δεκαετίες και την ανέδειξε στην ακμαιότερη από όλες τις άλλες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Στέργιος και ο φίλος του Σίμων Σίνας διατήρησαν τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο ζωής και την αμφίεσή τους, μέχρι το τέλος της ζωής τους.

 Ο γιος του Νικόλαος Δούμπας (φωτογραφία) γεννήθηκε στη Βιέννη στις 24.7.1830 και υπήρξε σημαίνον πολιτικό στέλεχος των φιλελεύθερων δυνάμεων της αυτοκρατορικής Βιέννης στην 'Aνω και Κάτω Βουλή. Έγινε, όμως, γνωστότερος ως Μαικήνας, φιλόμουσος και φιλότεχνος μεγάλης ολκής και κάτοχος της σπουδαιότερης συλλογής αυτόγραφων του Σούμπερτ! Έτσι, το όνομά του συνδέεται κατ' αρχήν άμεσα με την προστασία, τη διάσωση και την προβολή του έργου του Σούμπερτ.
Στις 4 Απριλίου 2008 οι Θεσσαλονικείς, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία μe την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, απέδωσαν «ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν διαπρεπή Έλληνα της διασποράς του 19ου αιώνα, εθνικό ευεργέτη και μαικήνα των Τεχνών, τον Μακεδόνα Νικόλαο Δούμπα, η ζωή και το έργο του οποίου λαμπρύνουν τις χρυσές σελίδες των Ελλήνων ευεργετών που ανέδειξαν την οικουμενικότητα του Ελληνισμού». Να προσθέσουμε ότι τα ονόματα των Στέργιου και Νικόλαου Δούμπα είναι χαραγμένα σε μαρμάρινη πλάκα των Ευεργετών του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαιά του.