Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιεύεται επιστολή του νυν προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και πρώην προέδρου της ιστορικής Φλωρινιώτικης κοινότητας του Νυμφαίου κ. Ν. Ι. Μέρτζου, ο οποίος διαμαρτύρεται για τη μελετωμένη “Καλλικράτεια” κατάργηση της κοινότητας. O ‘Μακεδνός” προσυπογράφει την επιστολή και αναδημοσιεύοντάς την, ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας για το μελετώμενο ανοσιούργημα, περιμένει δε και την αντίδραση του νυν προέδρου της ιστορικής κοινότητας.
«Καλλικράτης» και Νυμφαίο
Κύριε διευθυντά
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι ρηξικέλευθο, αλλά δεν είναι άρτιο. Εφόσον βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, σημαίνει ότι χρειάζεται να βελτιωθεί. Μέχρις ώρας, καταργεί την ορεινή τουριστική Κοινότητα Νυμφαίου και την εντάσσει στον αγροτικό Δήμο Αμυνταίου. Αλλού παπάς, αλλού τα ράσα του. Ομως, έτσι παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα, τις ευρωπαϊκές Συνθήκες Αμστερνταμ και Natura. Αντιφάσκει σε όλα τα κριτήριά του και τους σκοπούς του. Αφανίζει ένα μοναδικό υπόδειγμα που διδάσκει έμπρακτα στους καιρούς μας τι σημαίνει αναγέννηση ερημωμένου οικισμού, σύγχρονη ανάπτυξη με ήπιο τουρισμό, πράσινη οικονομία, ευεργεσία, παιδεία, κοινωνική αλληλεγγύη και δημιουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση με οικονομική αυτοδυναμία, ήθος και ευρωπαϊκή πολιτική.
Το Νυμφαίον είναι ορεινός, παραμεθόριος, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και διατηρητέος ιστορικός τόπος, σε υψόμετρο 1.350 στο Βίτσι και σε ευθεία απόσταση 12 χιλ. από τα σύνορα. Εχει στην ιδιοκτησία του 32.000 στρέμματα απάτητα δάση και αλπικά λιβάδια που προστατεύει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Natura. Η κοινότητα προστατεύει και αναδεικνύει υποδειγματικά το σπάνιο πολιτιστικό απόθεμά της, το μοναδικού κάλλους φυσικό περιβάλλον της και την υπό εξαφάνιση άγρια πανίδα.
Κανένας άλλος ορεινός οικισμός στην Ελλάδα δεν κατοικείται μόνιμα σε τόσο υψόμετρο. Κανένας άλλος ΟΤΑ δεν καλύπτει με δικά του έσοδα το 60,9% του προϋπολογισμού του ούτε έχει τιμηθεί επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα.
Πατριώτες ευεργέτες, τα τελευταία 15 χρόνια, χάρισαν στην κοινότητα κοινωφελή έργα επτά εκατομμυρίων ευρώ και επίσης μελέτες έργων, κοσμήματα, συλλογές, κειμήλια κ.ά. που προσετέθησαν σε παλαιότερα κληροδοτήματα. Ο «Καλλικράτης» τα χαρίζει όλα στον Δήμο Αμυνταίου. Τα περισσότερα είναι σπάνια διατηρητέα μνημεία, εστίες πολιτισμού, κειμήλια Ιστορίας.
Το Σύνταγμα (άρθρα 24 παρ. 1 & 6, 101 παρ. 2, 106 παρ. 1 και 109) ορίζει ότι:
«Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το κράτος. Η διοικητική διαίρεση της χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες. Το κράτος λαμβάνει όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα για την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθορίων περιοχών. Δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου ή όρων διαθήκης, κωδικέλλου ή δωρεάς ως προς τις διατάξεις τους υπέρ του Δημοσίου ή κοινωφελούς σκοπού».
«Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο», είπε ο μυλωνάς στο Πότσνταμ όταν ο Μέγας Φρειδερίκος τον διέταξε να του χαρίσει τον μύλο. Σήμερα υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Εκεί θα πάει ο Καλλικράτης αν ντυθεί Μέγας Φρειδερίκος. Γιατί, όμως, ο τόπος μας πρέπει να γίνει μύλος;
Ν. Ι. Μέρτζος