Η μάχη του Σκρα. Η πρώτη μεγάλη νίκη των δυνάμεων του Σώματος Στρατού Εθνικής Αμύνης (Μεραρχίες Κρήτης, Αρχιπελάγους και Σερρών) υπό τον αντιστράτηγο Εμμ. Ζυμβρακάκη, που μαζί με την 122α Γαλλική Μεραρχία, κατενίκησαν τους Γερμανοβουλγάρους στα υψώματα του Σκρα (στις πηγές του Αξιού). Να σημειωθεί ότι το ύψωμα Σκρα είχαν καταλάβει οι Γερμανοβούλγαροι τον Μάϊο του 1916, όταν δεν μετείχαν ακόμη ελληνικές δυνάμεις στα συμμαχικά στρατεύματα. Η νίκη στο Σκρα είχε μεγάλη απήχηση σ΄ όλη την Ελλάδα και προς στιγμή παραμερίστηκαν τα πολιτικά πάθη του Διχασμού και αναπόλησαν όλοι τις ένδοξες μέρες των πρόσφατων νικηφόρων Βαλκανικών πολέμων.
Ακόμη εκτιμήθηκε η αξία του ελληνικού στρατού από τον αρχιστράτηγο Γκιγιωμά, ο οποίος σε τηλεγράφημα που απηύθυνε στον Βενιζέλο, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: <Επιστρέφω εις την Θεσσαλονίκην, αφ΄ού παρέστην εις το παρατηρητήριον του αρχηγού του Σώματος Στρατού Εθνικής Αμύνης εις την θαυμασίαν επίθεσιν της πρωίας της σήμερον. Εις το θάρρος, το οποίον έχει εκ παραδόσεως ο Ελληνικός στρατός, τα στρατεύματα, τα οποία είδον επιτιθέμενα κατά του Σκρα-ντι-Λέγκεν, ηδυνήθησαν να προσθέσουν την μέθοδον και την πειθαρχίαν της μάχης, αι οποίαι μόναι δίδουν την νίκην. Η κατάληψις 13 χιλιομέτρων της εχθρικής γραμμής αποτελεί μίαν λίαν ωραίαν πολεμικήν επιχείρησιν. Είναι τούτο το αίσθημα των ημετέρων στρατιωτών, οι οποίοι εχειροκρότησαν από πάσης καρδίας εις την επιτυχίαν των Ελλήνων συναδέλφων των, παρά το πλευρόν των οποίων μάχονται από 20 μηνών... Απηύθυνα επί του πεδίου της μάχης τα συγχαρητήριά μου εις τον στρατηγόν Ζυμβρακάκην, ίνα τα διαβιβάση εις τα στρατεύματά του. Μετά της αυτής χαράς και της αυτής εμπιστοσύνης, Κύριε Πρόεδρε, σάς αποστέλλω την έκφρασιν της ικανοποιήσεως, ήν ησθάνθην σήμερον. Χάρις εις υμάς, ο Ελληνικός στρατός μάχεται, παρά το πλευρόν των συμμάχων. Θα δυνηθή χάρις εις υμάς, ΝΑ ΜΕΤΑΣΧΗ ΕΥΡΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ.> (Από το ρεπορτάζ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, φύλλο της 18 Μαϊου 1918, που παραθέτουμε και φωτογραφία).
Τη νίκη επήνεσαν με την αρθρογραφία τους και οι εφημερίδες. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με τίτλο ‘Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ‘ έγραφε, μεταξύ άλλων: <Η αθάνατος ελληνική λόγχη ήστραψε, και υπό το αστραποβόλημά της θέσεις οχυρώταται και σημεία στρατηγικώτατα έπεσαν. Το Σκρα, το φοβερόν 1076, ηλώθη. Ολόκληρον αμυντικόν σύστημα, ωργανωμένον από χρόνου πολλού, εντελέστατα, και με όλην την γερμανικήν πολυμηχανίαν, εξεπορθήθη μετ΄ αυτού. Πρόκειται, ως παρατηρεί και ο Αρχιστράτηγος, περί λαμπράς πολεμικής επιχειρήσεως, την οποίαν επραγματοποίησαν τα στρατεύματα της Αμύνης, αυτά τα ίδια, άτινα έχουν ήδη δρέψει δάφνας εις το Ραβινέ, εις το Ντρομανταίρ, εις το Σεμέν-ντε-Φέρ.> Αλλά και το ΕΜΠΡΟΣ στο φύλλο της 19ης Μαϊου, με τίτλο ¨Η ωραία ελληνική νίκη‘ σημείωνε, μεταξύ άλλων: < Ποίαν σπουδαιότητα από τακτικής και στρατηγικής απόψεως έχει η επιτυχία αυτή του Ελληνικού στρατού και οποίαν αύτη δύναται να ασκήση επίδρασιν επί την περαιτέρω πρόοδον του αγώνος, γνωρίζουν εκείνοι εις τας χείρας των οποίων είνε εμπεπιστευμένη η διοίκησις των επιχειρήσεων εις το Μακεδονικόν μέτωπον. Αλλά όταν ο Γάλλος αρχιστράτηγος με τόσον απροκάλυπτον ενθουσιασμόν χαρακτηρίζει την Ελληνικήν ταύτην επιτυχίαν ‘ως πρώτης τάξεως επιχείρησιν‘, πάς τις αντιλαμβάνεται την αξίαν του νέου τούτου κατορθώματος των Ελλήνων μαχητών... Ο Ελληνικός στρατός με τον παλμόν της εθνικής ψυχής εις τα στήθη, με αδάμαστον το πολεμικόν φρόνημα, με βαθείαν την συναίσθησιν των ηρωικών του παραδόσεων και της τετιμημένης του αποστολής υπό ενός και του αυτού ευγενούς και πατριωτικού πόθου διαφλεγόμενος, της πραγματοποίησεως των ασβέστων εθνικών ονείρων και θερμαινόμενος υπό της μεγάλης πνοής της εθνικής εμπιστοσύνης, της εθνικής στοργής και της εθνικής υπερηφανείας, είνε έτοιμος εις πάσαν στιγμήν να εκπληρώση με την αυτήν απαράμιλλον γενναιότητα και αυτοθυσίαν το προς την πατρίδα ύψιστον αυτού καθήκον.>