19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. τα Σκόπια
όσο εμμένουν στο «μακεδονισμό»

ΞΕΚΑΘΑΡΟ μήνυμα στα Σκόπια ότι όσο επιμένουν στο ιδεολόγημα του «μακεδονισμού» οι πόρτες του ΝΑΤΟ θα παραμένουν κλειστές και η τους ολοκλήρωση παγωμένη, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Σερβία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου και στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα επίλυσης του αιτήματος του ονόματος με την ΠΓΔΜ, ο Κάρολος Παπούλιας απάντησε: «Ο ΟΗΕ αποφάσισε να μη δεχθεί τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα, νομιμοποιώντας έτσι την αντίθεση της Ελλάδας. Τα προηγούμενα χρόνια, η ελληνική πλευρά έκανε σημαντικά βήματα για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή μερική χρήση, αλλά θα πρέπει να είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Όσο τα Σκόπια επιμένουν στο ιδεολόγημα του "μακεδονισμού", οι "πόρτες" του ΝΑΤΟ θα παραμένουν κλειστές γι' αυτούς και η ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση παγωμένη».

Ονομασία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διένυσε το δικό της τμήμα του δρόμου: «Αναμένουμε από την ΠΓΔΜ να παραιτηθεί από τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και να διανύσει το
τμήμα εκείνο που της ανήκει για να βρεθεί οριστική λύση». Τις θέσεις του για το θέμα της ονομασίας έθεσε ο Κάρολος Παπούλιας και κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Βελιγράδι. Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο άμεσα τη σύντομη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Οι δυο χώρες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη
Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ
όπου και επανέλαβα την ειλικρινή πρόθεση της χώρας μου να εξευρεθεί, το ταχύτερο δυνατόν,
αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Τόνισα ότι η τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας είναι καίρια προϋπόθεση για το ευρωπαϊκό μέλλον κάθε υποψήφιου προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση»,
δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στο κυπριακό
πρόβλημα, λέγοντας ότι η επίλυση του θα συμβάλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 19 Ιουνίου 2013