30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΠΓΔΜ:  Πυρπολήθηκε εκκλησία

Ένταση μεταξύ χριστιανών-μουσουλμάνων

Αγνωστοι πυρπόλησαν το βράδυ ορθόδοξη εκκλησία στο χωριό Λαμπούνιστα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ.από την Στρούγκα. Όπως ανέφεραν από την πυροσβεστική δύναμη της Στρούγκας, η οποία έσπευσε στο σημείο της πυρκαγιάς, καταστράφηκαν οι βοηθητικοί χώροι της εκκλησαίας, ενώ ζημιές υπέστη και ο τρούλος.

Στην περιοχή της Λαμπούνιστα, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Το επεισόδιο αυτό θεωρείται το σοβαρότερο από αυτά που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή της Στρούγκας τις τελευταίες ημέρες και τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχουν διαθρησκευτικό και διεθνοτικό χαρακτήρα.

Αιτία των επεισοδίων αποτέλεσε μία σκηνή στο καρναβάλι στην κωμόπολη Βέβτσανι, πριν από δύο εβδομάδες, η οποία θεωρήθηκε από τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής ως ιδιαίτερα προσβλητική για το Ισλάμ και το Κοράνι και προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας (ΙΘΚ) της ΠΓΔΜ και των αλβανικών κομμάτων στη χώρα.

Μάλιστα, η ΙΘΚ κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι υποκινεί συστηματικά την ισλαμοφοβία στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μουσουλμάνων στη Στρούγκα, ενώ κάηκαν σημαίες της ΠΓΔΜ που ήταν αναρτημένες σε δημόσια κτήρια της πόλης και προκλήθηκαν αρκετά ακόμη μικροεπεισόδια, τόσο στην πόλη της Στρούγκας, όσο και σε γειτονικά χωριά.

Πέραν αυτού, το όλο κλίμα έχει «δυναμιτιστεί» από τα αντιαλβανικά συνθήματα που τραγουδούσαν, εν χορώ, πολυάριθμοι Σλαβοκακεδόνες φίλαθλοι, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Σερβία τις περασμένες ημέρες, για τους αγώνες της εθνικής ανδρών χάντμπολ της ΠΓΔΜ, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τα συνθήματα αυτά προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών Αλβανών στην ΠΓΔΜ.

ΠΗΓΗ: e-typos.com

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Πόλεμος της Σκοπιανής αντιπολίτευσης
στον Γκρουέφσκι για τις ακρότητες του

Την ώρα που η ελληνική πλευρά κάνει σκέψεις για να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία με τα Σκόπια λόγω της αυξανόμενης προκλητικότητας της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, τα πυρά της αντιπολίτευσης της χώρας δέχεται ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, η οποία τον χαρακτηρίζει «απερίσκεπτο», κατηγορώντας τον ότι με τη συμπεριφορά του έχει «παγώσει» την ενταξιακή πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Να υπενθυμίσω ότι μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η “Μακεδονία”, με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία, προχωρούσε δίχως κανένα εμπόδιο στη διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης. Ετσι γίναμε μέλη της Σύμπραξης για Ειρήνη. Ετσι υπογράψαμε τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης και μας παραχωρήθηκε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας το 2005. Ολη αυτή την περίοδο είχαμε τη συμπάθεια μεγάλου αριθμού χωρών-μελών μεγάλης επιρροής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Θεωρούσαν ότι οι ελληνικές θέσεις είναι ανορθολογικές έναντι της “Μακεδονίας”, η οποία χαρακτηριζόταν εποικοδομητική και αδικημένη. Η ανατροπή αυτής της εικόνας συνέβη μετά τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε Μέγας Αλέξανδρος» ανέφερε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι (φωτογραφία) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κάπιταλ» των Σκοπίων.

«Θυμηθείτε ότι δεν υπήρξε ξένος επίσημος εκπρόσωπος που να μην τόνισε ότι η μετονομασία του αεροδρομίου υπήρξε μια απολύτως μη απαραίτητη και επιζήμια κίνηση. Εκτοτε όλοι άρχισαν να βλέπουν διαφορετικά τη “Μακεδονία”. Δυστυχώς, αντί να κατανοηθούν τα λάθη, η διαδικασία συνεχίστηκε μέσω της μετονομασίας του διεθνούς οδικού άξονα και του σταδίου των Σκοπίων, για να καταλήξει σε πλήρη εξαρχαϊσμό, με μεταστάσεις σε όλους τους ιστούς της κοινωνίας» συμπλήρωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι, ενώ σημείωσε ότι ο κ. Γκρούεφσκι, στην ουσία, δεν επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. « Θέλει να συνεχίσει να κυβερνά αυτή τη χώρα σαν να είναι μια δική του, ιδιωτική χώρα, δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν» κατέληξε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 30 Ιανουαρίου 2012

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Άνοιγμα του Ν. Γκρούεφσκι
στις τουρκικές επιχειρήσεις

Τη θέση ότι η χώρα του θα μπορούσε να αποτελέσει «πύλη» για το άνοιγμα των τουρκικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας στο Εμπορικό και Επενδυτικό Φόρουμ ΠΓΔΜ-Τουρκίας, που πραγματοποιείται στην τουρκική πόλη Προύσα.

Ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να ενισχύσει τους φιλικούς δεσμούς με την Τουρκία τόσο στην οικονομία όσο και σε άλλους τομείς των διμερών σχέσεων.

Αφού επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για τους ξένους επενδυτές, ο κ. Γκρούεφσκι παρότρυνε περισσότερες τουρκικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων αυτών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει στην Τουρκία θα συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Ο κ.Γκρούεφσκ πραγματοποιεί από χθες εξαήμερη περιοδεία σε έξι πόλεις της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Καισάρεια, Ικόνιο, Γκαζιαντέπ και Σμύρνη), με σκοπό την προσέλκυση τουρκικών επενδύσων στην ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο οποίος στην επίσκεψή του αυτή στην Τουρκία συνοδεύεται από εννέα υπουργούς της κυβέρνησης του, αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ» σημειώνει ότι η Τουρκία θεωρείται μεταξύ των επιλεγμένων κρατών για στοχευμένες επενδύσεις στην ΠΓΔΜ, στην παραγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτων, τις τηλεπικοινωνίες, τη γεωργία, τη φαρμακοβιομηχανία, την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές, καθώς και τον τουριστικό και κατασκευαστικό κλάδο.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ένταση στην ΠΓΔΜ με τον μουσουλμανικό πληθυσμό
για αντι-ισλαμικές σκηνές στο καρναβάλι του Βέβτσανι.

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην πόλη Στρούγκα της ΠΓΔΜ, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 2000 μουσουλμάνων μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, κατά των αντί-ισλαμικών σκηνών που καταγράφηκαν, πριν από δύο περίπου εβδομάδες, στο καρναβάλι του Βέβτσανι.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης αυτής, στην οποία ακούστηκαν συνθήματα κατά χριστιανών, κάποιοι έκαψαν μία σημαία της ΠΓΔΜ που ήταν αναρτημένη στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης, ενώ κάποιοι άλλοι υπέστειλαν τη σημαία της χώρας από το κτήριο του δημαρχείου.

Παράλληλα, σε χωριό έξω από τη Στρούγκα, κάποιοι άλλοι πέταξαν πέτρες και προκάλεσαν φθορές σε διερχόμενο λεωφορείο, ιδιοκτησίας εταιρίας από το Βέβτσανι.

Αιτία για τις διαμαρτυρίες μουσουλμάνων στην περιοχή της Στρούγκας, αποτέλεσαν καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Βέβτσανι (κωμόπολη κοντά στη Στρούγκα η οποία κατοικείται αμιγώς από σλαβικής καταγωγής πολίτες όπου κάθε χρόνο, στις 13 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται καρναβαλική παρέλαση) στις οποίες υπήρξαν αναπαραστάσεις που θεωρήθηκαν από τους μουσουλμάνους άκρως προσβλητικές για το Ισλάμ και το Κοράνι.

Οι αναπαραστάσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας της ΠΓΔΜ και του μουφτή της Στρούγκας, καθώς και του δημάρχου της Στρούγκας ο οποίος είναι αλβανικής εθνικής καταγωγής.

Σύμφωνα με αυτούς, οι σκηνές που παρουσιάστηκαν στο καρναβάλι του Βέβτσανι προσβάλουν βαθύτατα τα θρησκευτικά αισθήματα του μουσουλμανικού πληθυσμού και απειλούν την αρμονική συμβίωση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή της Στρούγκας.

Η Στρούγκα είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ. Ο δήμος της Στρούγκας έχει περίπου 65.000 πληθυσμό. Το 56% του πληθυσμού είναι Αλβανοί, 32% είναι Σλαβομακεδόνες και 6% Τούρκοι.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΗΜ.: Να θυμίσουμε ότι στο καρναβάλι του Βέβτσανι έκαναν την «κηδεία» της Ελλάδας και έκαψαν την ελληνική σημαία, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις.

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ, ( Ο ΤΟΥΡΚΟΣ)
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ!..

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ βρέθηκε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος μίλησε στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών-μελών του Ν ΑΤΟ, για να τους εξηγήσει για ποιον λόγο πρέπει η Συμμαχία να αλλάξει την απόφαση του Βουκουρεστίου. Η υποδοχή που συνάντησε ήταν μάλλον χλιαρή και μόνο ο Τούρκος αντιπρόσωπος υποστήριξε το αίτημα του. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι οι αντιπρόσωποι τόνισαν ότι η απόφαση της Χάγης πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κίνητρο για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Στην ίδια συνάντηση, ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος, που μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του,
πρέσβης Τρύφων Παρασκευόπουλος επανέλαβε τη θέληση της Ελλάδας να βρεθεί λύση με χρήση erga omnes. Αυτή η θέση χαρακτηρίζεται, πλέον, ακραία από τον κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος
επιμένει σε διπλή ονομασία, θέση που δεν μπορεί όμως να είναι καν βάση για αναζήτηση
συμβιβασμού ...

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 28 Ιανουαρίου 2012

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Η κυρία Τεούτα Αρίφι υπέρμαχος
της συνεργασίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ

«ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΣ ΣΗΜΑΙΕΣ»

Ευδιάθετη και χαμογελαστή η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, κυρία Τεούτα Αρίφι, επιχείρησε να σπάσει τον πάγο με την ελληνική πλευρά, μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης και τις προκλητικές ενέργειες στο καρναβάλι του Βέβτσανι, στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο της κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, την Τετάρτη στην Αθήνα. (φωτογραφία)

Παρουσία του κ. Πάγκαλου και των ελληνικών ΜΜΕ, προφανώς για λόγους ευγένειας, η αντιπρόεδρος των Σκοπίων, που προέρχεται από το συμπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα DUI, απέφυγε να αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία», ενώ εμφανίστηκε υπέρμαχος της συνεργασίας των δύο χωρών, σε σχέση με τον αδιάλλακτο πρωθυπουργό κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, που την ίδια ώρα ζητάει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τον πρόεδρο της Ν.Δ κ. Αντώνη Σαμαρά, εγκαινιάζει αλυτρωτικές αψίδες και μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία και όχι μόνο. Η κυρία Αρίφι, μίλησε αποκλειστικά στο protothema.gr, αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον κ.Πάγκαλο.

- Συζητήσατε με τον κ.Πάγκαλο το θέμα της ονομασίας;
Πιστεύω καταρχάς πως ήταν πολύ σημαντικό που καταφέραμε να συναντηθούμε Συζητήσαμε γενικά για θέματα που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μου, που είναι και το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων μου, και έχω την αίσθηση πως από την Ελλάδα υπάρχει βούληση υποστήριξης της προσπάθειας αυτής. Ωστόσο υπάρχει η διαφορά για την ονομασία, που θα πρέπει και οι δύο πλευρές να είμαστε εποικοδομητικοί ώστε να υπάρξει λύση. Το γεγονός πως βρίσκομαι στην Ελλάδα, αποδεικνύει πως από την πλευρά μας επιδιώκουμε λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι εντατικοποίηση των επαφών για να ξεπεράσουμε τις μεταξύ μας διαφορές.

- Για τους ίδιους λόγους παραδώσατε και επιστολή του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι στον κ. Πάγκαλο;
Ασφαλώς και πιστεύω πως θα φτάσει στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού. Πιστεύω πως είναι η ώρα να οικοδομήσουμε στις διμερείς σχέσεις μας, μια θετική κλίμακα, που θα μας οδηγήσει στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

- Καλέσατε τον κ. Πάγκαλο να επισκεφθεί τα Σκόπια;
Ασφαλώς. Τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο μιας περιφερειακής συνάντησης που προγραμματίζουμε στα Σκόπια. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα, που μετά από χρόνια επίσημος αξιωματούχος της Ελλάδας θα πρέπει να επισκεφθεί τα Σκόπια.

-H Ελλάδα αντέδρασε με διάβημα, με το πρόσφατο κάψιμο της ελληνικής σημαίας στο καρναβάλι του Βέβτσανι. Πιστεύετε πως με το κάψιμο σημαιών στα Βαλκάνια, μπορούν να επιλυθούν τα μεταξύ μας προβλήματα;
Πιστεύω πως τα προβλήματα δεν επιλύονται με τέτοιου είδους ενέργειες, αλλά με σεβασμό των συμβόλων όλων των χωρών της περιοχής.

- Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες;
Είμαστε γειτονικές χώρες και γειτονικοί λαοί. Πρέπει να βρούμε τη δύναμη και να ξεπεράσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν, όπως οι κοινές αξίες στο πλαίσιο της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ. Η εκβάθυνση των μεταξύ μας σχέσεων, θα βοηθήσουν και την καθημερινότητα των πολιτών μας και την μεταξύ τους επικοινωνία.

ΠΗΓΗ: protothema.gr, 28 Ιανουαρίου 2012

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Η ιστορία μιας επιστολής

Tου Σταυρου Tζιμα

H αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Τεούτα Αρίφι, εκτός από τις προθέσεις της αλβανικής ηγεσίας στα Σκόπια για αναθέρμανση του κλίματος στις σχέσεις με την ελληνική πλευρά, μετέφερε στην τσάντα της και ένα αξεσουάρ ανεπιθύμητο: μια επιστολή του Ν. Γκρούεφσκι προς τον Λουκά Παπαδήμο.

Η κ. Αρίφι δεν ήρθε στην Αθήνα απεσταλμένη του κ. Γκρούεφσκι, αλλά υλοποιώντας πρωτοβουλία του αλβανικού παράγοντα, τον οποίο και εκπροσωπεί στην κυβέρνηση. Είχε ζητήσει η ίδια, από τον Σεπτέμβριο ακόμη, τη συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο, και για τον κ. Γκρούεφσκι θα ήταν δύσκολο να την εμποδίσει, αφού μια τέτοια παρέμβαση θα έθετε σε δοκιμασία τις ισορροπίες στην κυβέρνησή του, στην οποία το κόμμα της κ. Αρίφι αποτελεί ισχυρό εταίρο. Και επειδή δεν μπορούσε να αποτρέψει την επίσκεψη, αποφάσισε να την υπονομεύσει, μετατρέποντας την αντιπρόεδρο σε «ταχυδρόμο» του.

Ο στόχος διττός: να περάσει, με τη γνωστοποίηση της επιστολής, επικοινωνιακά σε δεύτερη μοίρα και εντέλει να υποβαθμιστεί το πραγματικό νόημα της συνάντησης και βεβαίως να εμφανιστεί για ακόμη μια φορά ο ίδιος ως ο διαλλακτικός που επιδιώκει τον διάλογο και τη συναίνεση στη διένεξη για την ονομασία.

Αναχωρώντας, λοιπόν, η αντιπρόεδρός του για την Αθήνα, της φόρτωσε την επιστολή για να τη δώσει στον κ. Πάγκαλο και μέσω εκείνου να φτάσει στον κ. Παπαδήμο. Η κ. Αρίφι δεν μπορούσε βεβαίως να αρνηθεί στον πρωθυπουργό της ένα τέτοιο αίτημα και κουβάλησε αναγκαστικά το γράμμα, στις Βρυξέλλες πρώτα και στη συνέχεια στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό της, του έδωσε, ως όφειλε, την επιστολή, αλλά στις δηλώσεις που έγιναν μετά, τόσο από την ίδια όσο και από τον κ. Πάγκαλο, δεν ειπώθηκε λέξη από κανέναν για την ύπαρξή της!

Ο κ. Γκρούεφσκι όμως αποδείχθηκε ότι είχε προβλέψει μια τέτοια πιθανότητα και φρόντισε όσο διαρκούσε η συζήτηση στην Αθήνα να τη δημοσιοποιήσει στα Σκόπια μέσω διαρροής, μαζί και το περιεχόμενό της. Η «απάντηση» της κ. Αρίφι ήρθε αμέσως μετά, με ανακοίνωση του γραφείου της αντιπροεδρίας στα Σκόπια, στην οποία ενώ γινόταν εκτενέστατη αναφορά στα όσα είπαν με τον κ. Πάγκαλο και αφορούσαν τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, την ευρωατλαντική προοπτική της FYROM κ.ά., δεν υπήρχε κουβέντα για την επιστολή. Ούτε ότι την κόμιζε ούτε ότι την επέδωσε!

Κάπου εδώ τελειώνει η ιστορία της «προς Αθηναίους» επιστολής Γκρούεφσκι – της 3ης μέσα σ’ ένα μήνα, καθώς είχαν προηγηθεί μία προς τον κ. Σαμαρά και άλλη μία προς τον κ. Παπαδήμο. Μένει να δούμε αν θα απαντήσει η Αθήνα και αν τελικά έχει νόημα μια τέτοια αλληλογραφία, δεδομένων των «κόκκινων γραμμών» πίσω από τις οποίες παραμένουν οχυρωμένες οι δύο πλευρές.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27 Ιανουαρίου 2012

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Διαμαρτυρία και από τα Τίρανα

ΟΛΗ Η... ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ 
ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ  ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Μπορεί να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι θέλει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, δεν σταματά όμως να διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα για να προωθήσει το δικής του εμπνεύσεως όραμα του... Αλεξανδρισμού. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί και να παραχαράσσει την ιστορία, ενώ η στρατηγική που έχει χαράξει στη διαμάχη με την Ελλάδα καταρρέει. Ο κ. Γκρούεφσκι περίμενε ότι με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα κατάφερνε να προωθήσει ταχέως το αίτημα ένταξης της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Όμως τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ατλαντική Συμμαχία υπενθύμισαν με ξεκάθαρο τρόπο στον πρωθυπουργό των Σκοπίων ότι χωρίς επίλυση του θέματος της ονομασίας η ΠΓΔΜ δεν θα γίνει μέλος των οργανισμών αυτών. Το τελευταίο ράπισμα στον κ. Γκρούεφσκι ήρθε την Τετάρτη από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς φογκ Ράσμουσεν ο οποίος επανέλαβε στον πρωθυπουργό των Σκοπίων ότι ισχύει η απόφαση της συνόδου κορυφής του Βουκουρεστίου, σύμφωνα με την οποία η διευθέτηση του ζητήματος του ονόματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων είναι να έχει λυθεί η διαφορά με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια του κ. Γκρούεφσκι να προωθήσει τον αποκαλούμενο Αλεξανδρισμό, τοποθετώντας στα Σκόπια αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αψίδες που παραπέμπουν σε ανύπαρκτες νίκες και φανερώνουν τις πραγματικές διαθέσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων έναντι των γειτονικών χωρών και μια σειρά από πολιτικές που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Αλβανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια πρέσβειρας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, προέβη σε διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, με αφορμή την ανέγερση αψίδας στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Οπως πληροφορείται το protothema.gr και η αλβανική κυβέρνηση αναμένεται να επιδώσει νότα διαμαρτυρίας στην ΠΓΔΜ, για το αναπαραστατικό περιεχόμενο της Αψίδας «Μακεδονία», στοιχεία της οποίας παραπέμπουν στην «Μεγάλη Μακεδονία». Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι στην ασπίδα που τοποθετήθηκε προσφάτως στο κέντρο των Σκοπίων συμπεριλαμβάνεται και μέρος της Μικρής Πρέσπας που ανήκει στην Αλβανία!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αλβανόφωνου τηλεοπτικού σταθμού Alsat-M , εντός των επόμενων ημερών, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών θα αντιδράσει συνολικά "αφού εξεταστούν διάφορα πράγματα, όχι μόνο η Αψίδα" αλλά και ζητήματα όπως ο αποκλεισμός της αλβανικής γλώσσας στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος ο Μέγας» των Σκοπίων.

Ο προκλητικός Νίκολα Γκρούεφσκι

Ο στόχος του κ. Γκρούεφσκι είναι να προκαλέσει τις γειτονικές χώρες και δευτερευόντως να πείσει το εσωτερικό ακροατήριό του στα Σκόπια ότι με τις πολιτικές που ακολουθεί διασφαλίζει τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ. Ακόμη και στην επιστολή που απέστειλε μέσω της αντιπροέδρου της κυβέρνησής του στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, ο κ. Γκρούεφσκι εκφράζει την "ετοιμότητα και ξεκάθαρη και ανεπιφύλακτη βούληση για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διένεξη, η οποία δημιουργήθηκε από τη χώρα σας, αναφορικά με το όνομα της δικής μου χώρας".
Κατά την άποψη δηλαδή του αμετανόητου κ. Γκρούεφσκι η Ελλάδα προκάλεσε τη διένεξη με τη FYROM!

Το νέο στοιχείο, το οποίο προέκυψε από την επίσκεψη της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γκρούεφσκι στην Αθήνα είναι ότι στα Σκόπια υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ελλάδα. Η κυρία Τεούτα Αρίφι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, που προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, στις επαφές της με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης αναζήτησε τρόπους για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία και οι διασυνοριακές ανταλλαγές.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ελλάδα: Διάβημα προς τη ΠΓΔΜ
για ανέγερση αψίδας στα Σκόπια

Σε διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προέβη η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, Πρέσβης Αλ. Παπαδοπούλου, με αφορμή την ανέγερση αψίδας στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, (φωτογραφία) στην οποία απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, ο Ήλιος της Βεργίνας και παραστάσεις αλυτρωτικού περιεχομένου, κατά παράβαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της αρχής της καλής γειτονίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Παπαδοπούλου διαμαρτυρήθηκε για τη συνεχιζόμενη, με διάφορες ενέργειες, πολιτική διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας, που στρέφεται εναντίον της Ελλάδος και άλλων γειτονικών χωρών.

«Η Ελλάδα έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι τέτοιες ενέργειες, πέραν του ότι αποτελούν παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της αρχής της καλής γειτονίας, ο σεβασμός της οποίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, είναι επικίνδυνες και συνιστούν απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων, που έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν το τίμημα του εθνικισμού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα καλεί την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να λάβει διορθωτικά μέτρα για τις ως άνω ενέργειες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Με μήνυμα, αλλά και αιχμές...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΠΑΔΗΜΟ
ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδια για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας, Τεούτα Αρίφι. (φωτογραφία από τη συνάντηση)

Η κ. Τεούτι διαβίβασε στον Έλληνα αντιπρόεδρο επιστολή του πρωθυπουργού της χώρας της κ. Γκρουέφσκι, η οποία έχει ως παραλήπτη τον Έλληνα πρωθυπουργό  Λουκά Παπαδήμο.

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά του για συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να προωθηθεί η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων με όλους τους γείτονες της χώρας του. Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει με νόημα, πως πρόκειται για μία διένεξη για την ονομασία, που «δημιουργήθηκε» από την Ελλάδα.

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων "ΜΙΑ" των Σκοπίων, αναφέρει μεταξύ άλλων :

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το πνεύμα της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας απαιτεί ένα αμοιβαίο, απευθείας υψηλόβαθμο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ανοιχτών ζητημάτων, η διευθέτηση των οποίων είναι αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Επομένως, επιτρέψτε μου να επαναβεβαιώσω την ανάγκη για μια συνάντηση με εσάς, εκφράζοντας την ετοιμότητά μου να έλθω στην Αθήνα, στην Ελλάδα, ή να έλθετε εσείς στα Σκόπια, τη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» ή να συναντηθούμε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που εσείς επιλέξετε, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να πραγματοποιήσουμε συνομιλίες για τα διμερή ζητήματα και για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας μου.

Mια τέτοια συνάντηση θα αποτελούσε ισχυρό κίνητρο και θετικό μήνυμα στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, η οποία μαζί με τη θετική απόφαση και τις συστάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα συνέβαλε στην περιχαράκωση των ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας θετικής ατμόσφαιρας, ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας.

Επιτρέψτε μου με αυτή την επιστολή να εκφράσω ετοιμότητα και ξεκάθαρη και ανεπιφύλακτη βούληση για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διένεξη, η οποία δημιουργήθηκε από τη χώρα σας αναφορικά με το όνομα της δικής μου χώρας.

Αναμένοντας τη θετική σας απάντηση για πραγματοποίηση συνάντησης, παρακαλώ δεχθείτε για ακόμη μια φορά, κ. πρωθυπουργέ, την έκφραση της βαθύτατης εκτίμησής μου».

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης  Θεόδωρος Πάγκαλος και η κ. Αρίφι συζήτησαν τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δυο χώρων στο πλαίσιο αξιοποίησης κυρίως ευρωπαϊκών διασυνοριακών προγραμμάτων, ενώ συζήτησαν και για τη διαφορά των δυο χωρών για την ονομασία χωρίς όμως να κάνουν και να δεχτούν καμία επίσημη δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Είναι η πρώτη φορά από το 2004 που αξιωματούχος της κυβέρνησης των Σκοπίων επισκέπτεται την Αθήνα. Η αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης απέφυγε δε, να χαρακτηρίσει τη χώρα της με το συνταγματικό της όνομα Μακεδονία, προς ένδειξη ευγένειας στο πρόσωπο του οικοδεσπότη.

Η ιδία μέσα από δηλώσεις της ζήτησε τέλος από την Ελλάδα υποστήριξη για την ένταξη όχι μόνο της χώρας της, αλλά των χωρών των Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014, το οποίο και χαρακτήρισε ως έτος ορόσημο.

Σημειώνεται ότι η Τεούτα Αρίφι προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΠΗΓΕΣ: protothema.gr - ΑΠΕ - ΜΠΕ

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ  ΑΟΖ, ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ
ΚΑΙ  100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ανάγκη για αποφασιστικότητα στο θέμα του Καστελόριζου,
η ενδιάμεση συμφωνία σε σχέση με τα καρναβάλια και η αμέλεια
προβολής των 100 χρόνων ελευθερίας της Νυμφης του Θερμαϊκού

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ,
πολιτικού επιστήμονος

Με την προοπτική ότι εντός τριμήνου από σήμερα θα έχουμε νέα κυβέρνηση, εν όψει προσεχών εκλογών, ο αρθρογράφος της εφημερίδας «δημοκρατία» κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, γράφει σήμερα στη στήλη «ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ», για τις απαραίτητες, σημαντικές διορθωτικές κινήσεις στην εξωτερική μας πολιτική, που πρέπει να γίνουν. Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι η ΑΟΖ, το πρόβλημα με τα Σκόπια και ο εορτασμός των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Χολέβας:

«Υπάρχουν δύο θέματα στα οποία είναι ανάγκη να γίνουν από τώρα τα πρώτα βήματα για να μη χάνουμε χρόνο. Προτού αναλάβει η νέα κυβέρνηση, θεωρώ αναγκαίο να προβούμε σε αναγνωριστικές κινήσεις για την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και για την καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τα Σκόπια. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και για λόγους οικονομικής ανακούφισης και εξεύρεσης ενεργειακών πόρων. Τα έως τώρα ευχάριστα αποτελέσματα της Κύπρου στον τομέα αυτό μας δίνουν ελπίδες.
........................................
»Στο ζήτημα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας απορώ γιατί ακόμη δεν την έχουμε καταγγείλει. Μακάρι να μην την είχαμε υπογράψει ποτέ. Μακάρι να την είχαμε καταγγείλει όταν έληξε κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2002. Μακάρι να είχαμε κατά καιρούς διαμαρτυρηθεί για τις συνεχείς παραβιάσεις εκ μέρους της ΠΓΔΜ. Ομως τώρα, μετά την καταδίκη που επεδίωξαν τα Σκόπια εις βάρος μας, είναι απαράδεκτο να τη διατηρούμε εν ισχύι. Αλλωστε και αν την καταγγείλουμε τώρα, θα παύσει να ισχύει έπειτα από έναν χρόνο. Γιατί αργούμε; Ελπίζω να έχουν γίνει ήδη οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας. Τα Σκόπια όχι μόνο δεν δείχνουν διαλλακτική διάθεση, αλλά επιδεικνύουν αλαζονεία μετά την άνευ ουσίας καταδίκη μας από το Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Βλέπουμε καρναβάλια που θα μπορούσαν να έχουν εμποδιστεί από τις επίσημες αρχές και όμως παρουσιάζουν χλευαστικά την... κηδεία της Ελλάδος και την αναμενόμενη χρεοκοπία μας. Στα χαρτιά που συνόδευαν την ειρωνεία των Σκοπιανών καρναβαλιστών είδα την πατρίδα μας να παρουσιάζεται ως «Πρώην οθωμανική επαρχία της Ελλάδος». Φυσικά, πρόκειται για κακόγουστη χυδαιολογία από μια χώρα την οποία γλιτώσαμε από διάλυση κατά την αλβανική εξέγερση του 2001, αλλά πικραίνομαι για έναν άλλο λόγο. Διότι τέτοια «αστειάκια» διευκολύνονται και ενθαρρύνονται από ανιστόρητα δήθεν προοδευτικά και «μεταμοντέρνα» ντοκιμαντέρ ελληνικών καναλιών. Οταν έχουμε Ελληνες ιστορικούς να πανηγυρίζουν τι καλά που περνούσαμε υπό τον οθωμανικό ζυγό, τότε ρίχνουμε νερό στον μύλο διάφορων προπαγανδών, είτε σκοπιανών είτε τουρκικών κλπ.

Επί πλέον θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και άλλων ελληνικών περιοχών για να αναδείξουμε την Ελληνική Ιστορία της Μακεδονίας. Δεν είναι λογικό το γαλλικό μουσείο του Λούβρου να παρουσιάζει εδώ και τρεις μήνες την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας και η θεσσαλονίκη να μην έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα πανευρωπαϊκής και παμβαλκανικής εμβέλειας για την προβολή των 100 χρόνων. Με τίτλο «100 χρόνια ελεύθερης ελληνικής Μακεδονίας» προτείνω να ξεκινήσει το συντομότερο αυτή η ενημερωτική εκστρατεία προς το εξωτερικό, αλλά και προς το εσωτερικό. Οι ελληνικές πρεσβείες ανά τον κόσμο να εφοδιαστούν με κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό και να προβάλουν σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, πανεπιστήμια και ιδρύματα των χωρών όπου εδρεύουν, τη μεγάλη αυτή επέτειο του νικηφόρου Α' Βαλκανικού Πολέμου.

Επίσης καλό θα ήταν να καλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ευρωβουλευτές άλλων χωρών στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μακεδόνικες πόλεις για να ενημερωθούν σχετικά με την επέτειο, τις μάχες που έγιναν το 1912 και κυρίως για την πρόοδο της ελληνικής Μακεδονίας τα τελευταία 100 χρόνια στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Η Γαλλία τιμά τις επετείους των μεγάλων μαχών του Μ. Ναπολέοντα. Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της προβάλλει διεθνώς τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της. Ας προβάλουμε επιτέλους τη μεγάλη επέτειο».


23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδια για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας Τεούτα Αρίφι, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα, όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Στη συνάντηση, που θα γίνει κατόπιν αιτήματος της κ. Αρίφι, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναμένεται να ζητήσει υποστήριξη από την Ελλάδα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τεούτα Αρίφι προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr, 23 Ιανουαρίου 2012

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Οι Σκοπιανοί προτιμούν να είναι
«Μακεδόνες» παρά Ευρωπαίοι!.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), το 59% των ερωτηθέντων δεν αποδέχονται αλλαγή του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση, εάν αυτό άνοιγε τις πόρτες για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ποσοστό 37% απάντησε ότι θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο.

Ωστόσο μεγάλη είναι η απόκλιση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 74% Σλαβομακεδόνων εμφανίζεται να μην επιθυμεί αλλαγή της ονομασίας της χώρας για διεθνή χρήση, με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και μόλις 22% συμφωνεί.

Αντιθέτως, ποσοστό 79% των Αλβανών λέει "ναι" στην αλλαγή του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση, για να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ 18% λέει "όχι".

Επιπλέον, σε άλλο συναφές ερώτημα, ποσοστό 65,5% επί του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αλλαγή του ονόματος πρέπει να αποφασιστεί μέσω δημοψηφίσματος, ενώ ποσοστό 28,8% τάσσεται κατά.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την έρευνα, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 20,4% των ερωτηθέντων, ενώ η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 11,7%.

Ακολουθεί το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 9,2%.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου το οποίο ανέρχεται στο 44,6%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2011, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ερωτηθέντων, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" (Utrinski Vesnik).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας αυτής της USAID, η οποία καλύπτει διάφορα ζητήματα, είναι το μεγάλο ποσοστό αυτών που δηλώνουν μέλη κάποιου κόμματος.

Συγκεκριμένα, 26,3% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι εγγεγραμμένα κομματικά μέλη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 22,6% και το 2009 20,5%.

Από αυτούς που δήλωσαν ότι είναι μέλη κάποιου κόμματος, ποσοστό 77,5% σημείωσε ότι το κίνητρο για να καταστεί μέλος κόμματος ήταν το προσωπικό συμφέρον και μόλις 10,1% δήλωσε ότι επιθυμεί να συμβάλει στην υλοποίηση του προγράμματος του κόμματος στο οποίο ανήκει.

Η "Ουτρίνσκι Βέσνικ" αναφέρει ότι η χώρα, σήμερα, εμφανίζεται περισσότερο κομματικοποιημένη σε σύγκριση με την εποχή επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, καθώς σύμφωνα με την USAID, μόνο το 10% των πολιτών της χώρας ήταν μέλη της Ένωσης Κομμουνιστών της ΠΓΔΜ (επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας),το οποίο ήταν και το μοναδικό κόμμα στη χώρα.

ΠΗΓΗ: www.e-typos.com, 23 Ιανουαρίου 2012

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ο Γκρουέφσκι «αθωώνει» τις ακρότητες
των Σκοπιανών με την «κηδεία» της Ελλάδας

Μετά την «κηδεία» της Ελλάδας στο καρναβάλι των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «κωλυσιεργίες» στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, ενώ κατηγόρησε τη χώρα μας ότι εκφράζει ακραίες θέσεις.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός των Σκοπιών ανέφερε ότι «ο πιο πρόσφατος γύρος συνομιλιών για την αναζήτηση λύσης του προβλήματος της ονομασίας που επέβαλε η Ελλάδα πριν από 15-20 χρόνια επιβεβαίωσε, πρακτικά, τις αρχικές εκτιμήσεις μου ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο και να παίξει παιχνίδια, παρουσιάζοντας την εικόνα ότι η ελληνική πλευρά κάνει το καλύτερο που μπορεί για την επίλυση του προβλήματος, αλλά η δική μας πλευρά είναι σκληρή και ανυποχώρητη και δεν θέλουμε λύση του προβλήματος».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «από πληροφορίες που έχω λάβει είναι ξεκάθαρο ότι ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς επιθυμούσε να επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Πρότεινε δε στη συνέχεια δύο ημερομηνίες, νομίζω ότι η πρώτη ήταν η 4η Φεβρουαρίου και η δεύτερη η 15η Φεβρουαρίου, ωστόσο η άλλη πλευρά δεν ενθουσιάστηκε».

Ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι λυπάται «που η Ελλάδα προσπαθεί να αγοράσει χρόνο με τη στάση της αυτή, προκειμένου να φτάσει το τέλος Μαρτίου και τότε να πουν ότι έχουν εκλογές και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις», ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας είναι ακραίες και αποτρέπουν οποιονδήποτε στη “Μακεδονία” να φτάσει σε λύση του προβλήματος.

«Λυπάμαι επίσης που η διεθνής κοινότητα, κατά κάποιον τρόπο, συνεχίζει να κλείνει τα μάτια για όσα πράττει η Ελλάδα. Μένει να δούμε στο επόμενο διάστημα γιατί η διεθνής κοινότητα το κάνει αυτό. Ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου η Ελλάδα θα χάσει την υποστήριξη που έχει από τη διεθνή κοινότητα, που δεν θα βρίσκεται πάντα στην πλευρά της, με την αγορά χρόνου που επιδιώκει» ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

Σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για το Καρναβάλι του Βέβτσανι (το οποίο είχε ως θέμα αναπαράσταση με την «κηδεία» της Ελλάδας, όπου κάηκε η ελληνική σημαία), ο Γκρούεφσκι είπε ότι το να χρησιμοποιεί κανείς το Καρναβάλι του Βέβτσανι ως δικαιολογία για την καθυστέρηση των συνομιλιών που στόχο έχουν την εξεύρεση λύσης σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα Βαλκάνια, καθώς και να εξαπατά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και των εταίρων της Ε.Ε. δεν είναι τίποτε άλλο από μια παρωδία, ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη του Βέβτσανι.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 23 Ιανουαρίου 2012

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ανιστόρητος και προκλητικός
ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης!

Σε νέα πρόκληση προς τον λαό και την ιστορία της Θεσσαλονίκης προχώρησε χθες ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης. Μιλώντας στην Παλαιά Βουλή σε εκδήλωση που διοργάνωσε ομάδα πανεπιστημιακών και άλλων παραγόντων είπε ότι δήθεν η Θεσσαλονίκη δεν έχει κανέναν λόγο να γιορτάσει εφέτος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. «Ποια 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης;» υποστήριξε και -θυμίζοντας τη Μαρία Ρεπούση που χαρακτήρισε «συνωστισμό» τη σφαγή της Σμύρνης το 1922- συνέχισε στον ίδιο προκλητικό τόνο: «Η πόλη παραδόθηκε, δεν ελευθερώθηκε. Δεν έγινε καμία μάχη».

Υπό τη δημαρχία του κ. Μπουτάρη, λοιπόν, η πόλη δεν θα γιορτάσει με τη λαμπρότητα και την επισημότητα που της αρμόζει την απελευθέρωσή της το 1912. Ηταν τότε που ο πόλεμος για την απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών από την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία μαινόταν και η Μακεδονία βρισκόταν στο επίκεντρο των μαχών. Η έντονη διαφωνία που υπήρχε από την αρχή των Βαλκανικών Πολέμων μεταξύ του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου, γιου του βασιλέα Γεωργίου Α', και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, ως προς τις στρατηγικές κινήσεις του ελληνικού Στρατού, υποχωρεί και οι δύο άνδρες ομονοούν.

Ετσι, μετά τη νίκη στα Γιαννιτσά, ο Στρατός φτάνει στη Θεσσαλονίκη. Ο Χασάν Ταξίν Πασάς αναγκάζεται να δεχτεί τους όρους του Βενιζέλου και η πόλη απελευθερώνεται ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες Οθωμανοί στρατιώτες παραδόθηκαν ως αιχμάλωτοι το πρωί της 27ης Οκτωβρίου 1912, όταν δύο τάγματα ευζώνων μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και ύψωσαν την ελληνική σημαία στο διοικητήριο της πόλης. Ο ελληνικός Στρατός προελαύνει νικητής, υπό τις ιαχές πλήθους κόσμου. Την επομένη εισέρχεται ο Κωνσταντίνος και παρίσταται σε πανηγυρική δοξολογία στον Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ στις 29 Οκτωβρίου γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό ο Γεώργιος Α'.

Η Θεσσαλονίκη, ύστερα από σχεδόν πέντε αιώνες οθωμανικής κατοχής, είναι και πάλι ελληνική και ελεύθερη. Εφέτος, 100 χρόνια μετά την ιστορική εκείνη ημέρα για τον ελληνισμό και τη Μακεδονία, ο ανιστόρητος (και συν τοις άλλοις άθεος) κ. Μπουτάρης δεν βλέπει καμία απελευθέρωση και κανέναν λόγο για εορτασμούς. Θα του περάσει;

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 23 Ιανουαρίου 2012

ΣΗΜ. Μακεδνού: Υποπτευόμαστε γιατί έκανε αυτή την ανερυθρίαστη δήλωση ο κ Μπουτάρης. Ίσως διότι την απελευθέρωση την πραγματοποίησε ο διάδοχος Κωνσταντίνος, οδηγώντας τον ένδοξο ελληνικό στρατό, κάτι που... θίγει τα αντιβασιλικά αισθήματά του. Και ξεχνάει ότι ο στρατός μας πρόλαβε για ώρες τον βουλγαρικό. Ή μήπως δεν θα τον ένοιαζε αν είχε συμβεί έτσι; Πάντως εμείς θα του θυμίσουμε το πρωτοσέλιδο της ιστορικής εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, την επομένη της απελευθέρωσης.

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ
Η ΑΘΗΝΑ  ΓΙΑ ΤΟ  ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Διαλλακτικές φωνές αρχίζουν να ακούγονται στους κόλπους
της αλβανικης μεονότητας της γειτονικής μας χώρας

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
( Από το tovima.gr )

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον προσεχή Μάιο κινείται η Αθήνα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου, η οποία έχει βρεθεί με μία «καυτή πατάτα» στα χέρια σε περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί να αγνοήσει το θέμα. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα επιδιώκει να φανεί εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζει ότι ο Μάθιου Νίμιτς (φωτο) θα επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την αδιαλλαξία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Την ίδια στιγμή πάντως, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα διαβλέπουν ότι δημιουργούνται ρωγμές στην ακραία στάση που ακολουθεί ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ιδιαίτερα από τα μέλη του αλβανικού κόμματος DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ έχουν αρχίσει να κουράζονται από τον διαφαινόμενο αποκλεισμό τους από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την αξιοποίηση του αδιεξόδου από τον Νίκολα Γκρούεφσκι για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Επιπλέον, εκτιμούν ότι αν η χώρα δεν ενταχθεί κάποια στιγμή σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προάσπιση των μειονοτικών τους δικαιωμάτων και σε θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου (στοιχείο που κατεγράφη και στην τελευταία Εκθεση Προόδου της Κομισιόν).

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Φατμίρ Μπεσίμι. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες, ο κ. Μπεσίμι έχει εδώ και αρκετούς μήνες εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα με σκοπό να υπογραφεί το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εμφανίζεται διαλλακτικός σε συνομιλίες του με έλληνες αξιωματούχους, κάτι που έχει επισημανθεί και γραπτώς προς τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται διστακτικά να αναλάβουν πρωτοβουλίες, πιθανότατα για εσωκομματικούς λόγους όπως εκτιμούν γνώστες του παρασκηνίου.

Η αξιοποίηση πιθανών ανοιγμάτων χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς ο Γκρούεφσκι επιμένει στην εθνικιστική ρητορική και στην καταγγελία της Ελλάδος για άκαμπτη στάση. Ενδεικτική ήταν η αποφυγή της καταδίκης των προσβλητικών για την Ελλάδα εκδηλώσεων στο καρναβάλι της πόλης Βέβτσανι, με θέμα την αναπαράσταση της «κηδείας της Ελλάδος», που είχε ως αποτέλεσμα την επίδοση διαβήματος στο σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών από την έλληνα πρέσβη στα Σκόπια κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο σκοπιανός Πρωθυπουργός επενδύει στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία παρεμποδίζοντας την πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008. δεν αποκλείεται μάλιστα να κάνει ένα από τα γνωστά του… σόου όταν θα βρεθεί στην έδρα της Συμμαχίας στις 25 Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο της πορείας του Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη (Membership Action Plan - MAP).

Το κρίσιμο πεδίο μάχης θα είναι όμως η Σύνοδος του Σικάγου. Κατ' αρχήν, δεν προβλέπεται να συζητηθούν θέματα διεύρυνσης της Συμμαχίας. Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανό να τεθεί το ζήτημα της αλλαγής των όσων έχουν συμφωνηθεί στο Βουκουρέστι από χώρες όπως η Τουρκία, η Σλοβενία ή ο Καναδάς. Η Αθήνα εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση των Αμερικανών που με δημόσιες δηλώσεις επαναλαμβάνουν ότι η λύση του ζητήματος της ονομασίας είναι απαραίτητα για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά επ' αυτού ήταν τα λόγια του αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος από τα Σκόπια όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον Πρωθυπουργό Γκρούεφσκι είπε: «Εχουμε επαναλάβει φορές μετά το Βουκουρέστι ότι η "Μακεδονία" θα λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία μόλις οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η "Μακεδονία", βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό θα οδηγούσε σε λήψη της σχετικής απόφασης (σσ. για ένταξη της ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ με συναίνεση, κάτι που είναι η βάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Διάβημα για την κηδεία»!

Η αντίδραση από το ΥΠΕΞ για τα αίσχη κατά της Ελλάδας
στο γνωστό καρναβάλι στην πόλη Βέβτσανι των Σκοπίων.

Σε διάβημα, με σημαντική καθυστέρηση είναι αλήθεια, προς το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προχώρησε η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με αφορμή τις άκρως προκλητικές και προσβλητικές για την Ελλάδα εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του καρναβαλιού της πόλης Βέβτσανι.

Η κυρία Παπαδοπούλου διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι το εν λόγω καρναβάλι, το οποίο λαμβάνει κρατική επιχορήγηση και εγκαινιάστηκε από την υπουργό Πολιτισμου της ΠΓΔΜ, είχε θέμα την αναπαράσταση της «κηδείας της Ελλάδος», όπου οι συμμετέχοντες έφεραν ενδυμασίες που αποτύπωναν χάρτη αλυτρωπκού περιεχομένου με τον Ηλιο της Βεργίνας και έκαψαν την ελληνική σημαία. Προς το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ υπογραμμίστηκε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε επίσημη καταδίκη των εκδηλώσεων αυτών, αλλά, αντιθέτως, το καρναβάλι χαρακτηρίστηκε από την υπουργό Πολιτισμού της ΠΓΔΜ «διαμάντι της "μακεδόνικης" παράδοσης».

Η κυρία Παπαδοπούλου ζήτησε από το ΥΠΕΞ των Σκοπίων να καταδικάσει επίσημα και απερίφραστα τα έκτροπα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον καταλογισμό ευθυνών και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, τα οποία δεν βοηθούν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και δεν συνάδουν με τις αξίες της Ε.Ε. Και τις αρχές καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζεται ότι η «κηδεία της Ελλάδας» αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του φετινού καρναβαλιού στην κωμόπολη Βέβτσανι της ΠΓΔΜ (φωτογραφία). Στη διάρκεια της καρναβαλικής παρέλασης, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, παρουσιάστηκε ένα φέρετρο τυλιγμένο με χη σημαία της Ελλάδας και με ένα κηδειόχαρτο στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Καλά νέα. Απρόσμενα, έπειτα από μακροχρόνια ενόχληση, μας άφησε ο αγαπητός μας γείτονας, πρώην τουρκική επαρχία -Ελλάδα ή Γιουναντστάν ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί- στην ηλικία των 181 χρόνων. 1830 (Πρωτόκολλο του Λονδίνου) – 2011 (Χάγη). Η κηδεία θα λάβει χώρα στο κέντρο του Βέβτσανι στις 13 και 14 Ιανουαρίου. Οι πενθούν ιες: Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία...».

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

Τα προκλητικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του «Καρναβαλιού» της πόλης Βέβτσανι στην ΠΓΔΜ, με αποκορύφωμα το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, έθεσε με ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Σημειώνοντας... πως η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει πως τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα με την επανεκκίνηση, έπειτα από πολύ καιρό, των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, με σκοπό την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Σε συνέχεια αυτών και εν όψει της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος για την πρόοδο των σχέσεων ΕΕ - ΠΓΔΜ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή αν είναι ενήμερη για τα εν λόγω γεγονότα, αν προτίθεται να θέσει τον απαράδεκτο χαρακτήρα τους με σχετικές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση Γκρουέφσκι, καθώς και αν θεωρεί ότι τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες και γεγονότα υποσκάπτουν τις προοπτικές επιτυχίας μιας ούτως ή άλλως δύσκολης διαπραγμάτευσης.

ΠΗΓΕΣ: Εφημερίδα «δημοκρατία» και fimotro.gr, 20 Ιανουαρίου 2012 

20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Από το βιβλίο του Μ. Κοττάκη «ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ OF THE RECORD»

ΠΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
ΩΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Το γνώριζαν από το 2003 οι κ.κ. Σημίτης και Παπανδρέου

Στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του «ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ – OF THE RECORD» (Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη – 2011) ο πολιτικός συντάκτης Μανώλης Κοττάκης, αναφέρει λεπτομέρειες παρασκηνίου, για την απόφαση των ΗΠΑ, το 2004, να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κι αυτό έγινε γιατί ο τότε πρόεδρος Μπους ήθελε να «τιμωρήσει» τον Καραμανλή για τη στάση του στην απόρριψη του Σ χεδίου Ανάν για το Κυπριακό. Αντιγράφουμε από τις σελίδες 198 έως 203, του βιβλίου:

«Τέλη Σεπτεμβρίου, (ΣΗΜ. 2004) στο Υπουργείο Εξωτερικών άρχισαν να ανησυχούν πώς κάτι δεν πάει καλά με το Σκοπιανό. Ο Καραμανλής είχε μείνει με την εντύπωση ότι ο Μπους κατενόησε τις ελληνικές θέσεις στην πρόσφατη συνάντησή τους.
• Στις 23/09/2004 ο Μολυβιάτης συνάντησε την ομόλογο του των Σκοπίων Μίτρεβα, στο περιθώριο της 59ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Συμφώνησαν να αρχίσουν «εντατικοί ρυθμοί» στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.
• Στις 21/09/2004 ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε με τον ειδικό  μεσολαβητή του ΟΗΕ Νίμιτς, ενώ στις 23/10/2004 ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στα Σκόπια για διαβουλεύσεις.
Όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, Μολυβιάτης-Βαληνάκης χωρίς να το γνωρίζουν -η πρεσβεία μας στις ΗΠΑ κοιμόταν του καλού καιρού- προσπάθησαν να ισοφαρίσουν ένα χαμένο παιχνίδι στο 91΄. Ήταν όμως αργά! Πολύ αργά...
Σας 04/11/2004, εικοσιτετράωρα μετά την επανεκλογή Μπους, έσκασε η βόμβα! Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ανακοίνωσε ξαφνικά ότι οι ΗΙΙΑ αναγνωρίζουν τα
Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στην Αθήνα έπεσε παγωμάρα. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος πέρασε ένα μαρτυρικό μπρίφινγκ πυροβολούμενος από τα κανάλια. «Μας την έφεραν!» θα μου πει τότε ο Πέτρος Μολυβιάτης. Η τριάδα που με μυστικότητα ετοίμασε το διπλωματικό χτύπημα στην κυβέρνηση Καραμανλή μετά από απόφαση του πανίσχυρου υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον οποίο έψησαν παρασκηνιακά οι Σκοπιανοί, ήταν ο πρέσβης Μίλερ, ο επόμενος πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις και ο εβραϊκής καταγωγής διπλωμάτης και πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία μέχρι το 2005 Μαρκ Γκρόσμαν.
Ένας από τους τρεις, θα αποκαλύψει αργότερα στον Μολυβιάτη:
«Σκεφτήκαμε -πως, αν σας προειδοποιούσαμε, θα βάζατε τους τρεις Έλληνες χρηματοδότες του Μπους και θα το σταμάταγαν». Δεν είχε άδικο. Ήταν κυνικά ειλικρινής...
Τους λόγους που οδήγησαν τους Αμερικανούς να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» υπαινίχτηκε ευθέως σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής και ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος τόνισε;
«Δε μου είπαν ποτέ το λόγο, αλλά εικάζω, και είναι απλά μια εικασία, ότι η κυβέρνηση Μπους ένιωθε πως τα Σκόπια βρίσκονταν πιο κοντά στις πολιτικές που ακολουθούσαν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού και ήθελε να τους επιβραβεύσει για τη στάση τους αυτή, ενώ αντίθετα η Ελλάδα δεν ήταν τόσο κοντά» (04/09/2011).
Τηλεγράφημα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα αποκαλύπτει ότι οι διεργασίες για την αναγνώριση είχαν αρχίσει από το 2003, ότι η αναγνώριση «πάγωσε» λόγω προεκλογικής περιόδου και Ολυμπιακών Αγώνων και ότι ενήμεμοι.για την εξέλιξη αυτή ήταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος
Παπανδρέου. Αμφότεροι όμως δεν ένιωσαν την ανάγκη να ενημερώσουν τους διαδόχους τους Καραμανλή και Μολυβιάτη για την προϊστορία του θέματος.
Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η αναγνώριση των Σκοπίων είχε και εκδικητικό χαρακτήρα λόγω της στάσης της νέας κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, στις 30/11/2004 αποκαλύφθηκε ότι στα επίσημα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιεχόταν, μεταξύ άλλων, και χάρτης που παρουσίαζε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Πέλλα και Ημαθία) ως «κατεχόμενες».
Ήταν η πρώτη φορά που ο Καραμανλής θα πλήρωνε τα «όχι» του στις ΗΠΛ. Δε θα ήταν όμως και η τελευταία.
«Δεν τους κάναμε τα χατίρια, παιδί μου! Δε στείλαμε στρατό στο Ιράκ, δεν κάναμε παρέμβαση στην Κύπρο. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα αλλάξουμε πολιτική ούτε και ότι θα τα χαλάσουμε μαζί τους. Θα συνυπάρξουμε. Είμαστε σύμμαχοι. Η Ελλάς, άλλωστε, ποτέ δεν είχε εύκολη ζωή! Ευτυχώς που έχουμε το λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντέχουμε...» θα μου αιτιολογήσει τη δυσμενή εξέλιξη, λίγες μέρες αργότερα, ο Πέτρος Μολυβιάτης.

Τα χασμουρητά τον Πάουελ

Το Δεκέμβριο του 2004 όμως ο Καραμανλής επισκέφθηκε τη Μόσχα και συνάντησε το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκτώντας μία νέα συμμαχία, η οποία, όπως θα δούμε σε άλλα κεφάλαια, επηρέασε καταλυτικά την πολιτική του διαδρομή στα επόμενα χρόνια. Το είχε πει άλλωστε κάποτε στους Αμερικάνους «Υπάρχουν και οι Ρώσοι».
Παρά τις «μαχαιριές», ο Μολυβιάτης δεν το έβαλε κάτω. Στο παρασκήνιο είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ο Νίμιτς επεξεργαζόταν προτάσεις. Σε μια συνδιάσκεψη του Ν ΑΤΟ, στην οποία ήταν παρών και ο Πάουελ μολονότι απερχόταν για να τον διαδεχτεί η Κοντολίζα Ράις, ο υπουργός Εξωτερικών εκμεταλλεύτηκε την κόπωση του ακροατηρίου από τις μακρόσυρτες τοποθετήσεις και όταν του δόθηκε ο λόγος είπε με χιούμορ:
«Από ό,τι κατάλαβα, γενικέ, μας ζητάτε τρία πράγματα: να έχουμε στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, να στείλουμε παρατηρητές στην Ουκρανία για τις εκλογές και να είμασιε σύντομοι. Συμφωνώ και στα τρία!»
Μόλις τον άκουσε ο Πάουελ, ο οποίος κόντευε να κοιμηθεί από το χασμουρητό, σηκώθηκε όρθιος και τον χειροκρότησε ανακουφισμένος. Έτσι, όταν έληξε η συνεδρίαση, τον πλησίασε και του έδωσε συγχαρητήρια που έβαλε τέλος στο μαρτύριο του.
«Θέλω μία χάρη», εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία ο Μολυβιάτης. «Να διερευνήσεις αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση συζήτησης στις διαπραγματεύσεις που κάνουμε με τα Σκόπια το όνομα "Νέα Μακεδονία-Σκόπια"».
«Αμέσως!» του απάντησε ο Πάουελ. Λίγες μέρες μετά όμως ενημέρωσε τον Μολυβιάτη ότι οι Σκοπιανοί συζητούσαν μόνο την εκδοχή «Μακεδονία-Σκόπια»... Γνώριζαν ότι τυχόν αποδοχή της
πρότασης Μολυβιάτη θα ήταν χτύπημα στην αλυτρωτική προπαγάνδα τους και στους ισχυρισμούς περί «μακεδόνικου έθνους».
Στις 31 Μαρτίου, λίγο πριν στείλει ο Νίμιτς την πρόταση του για το όνομα, επισκέφθηκε την Αθήνα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρόμπερτ Ζέλικ. 'Οταν μπήκε στο γραφείο του Μολυβιάτη, την προσοχή του απέσπασε ένας παλιός χάρτης των-Βαλκανίων με το πορτρέτο του Ρήγα Φερραίου.
«Ξέρετε, είναι ένας μεγάλος Έλληνας που πρότεινε να φτιάξουμε την Ομοσπονδία των Βαλκανίων», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Ενδιαφέρον», «τσίμπησε» ο Ζέλικ, μα πριν προλάβει να τελειώσει πάγωσε από την ατάκα του υπουργού Εξωτερικών:
«Δυστυχώς, τον κρεμάσανε!»
Η κυβέρνηση Καραμανλή δέχτηκε, μην μπορώντας να πράξει διαφορετικά, ως «βάση σ υζήτησης» την πρόταση Νίμιτς (08/04/2005) για την ονομασία «Republica Makedonja Scopije» (αμετάφραστο), αλλά οι Αμερικανοί είχαν και άλλες «απαιτήσεις»...
* Φωτογραφία από τη συνάντηση Μπους - Καραμανλή.

20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ   ΚΑΛΕΙ  ΤΗΝ  ΠΓΔΜ  ΝΑ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
ΤΗΝ  ΑΡΝΗΤΙΚΗ   ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ  ΣΕ  ΒΑΡΟΣ  ΤΗΣ

Χρήσιμη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας την επικείμενη επίσκεψη του ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα...
μπορέσει να διαπιστώσει στην πράξη κατά πόσο η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Παράλληλα, κάλεσε τα Σκόπια να σταματήσουν την αρνητική προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδα, καθώς επίσης και τη διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων, όπως αυτή επιχειρήθηκε στις τελευταίες δηλώσεις του διαπραγματευτή της Ελλάδας πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δελαβέκουρας χαρακτήρισε ψευδή τα όσα διοχετεύθηκαν στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ σχετικά με πρόθεση της Ελλάδας για πάγωμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας και παράλληλα τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα μπει σε ρητορική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών για άλλη μια φορά επανέλαβε την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που συνεχίζεται -όπως είπε- επί 17 χρόνια, και ζήτησε από τη γείτονα αλλαγή της στάσης της για την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν υπήρξε κάποια αντίδραση στο διάβημα τους ελληνικού ΥΠΕΞ προς την ΠΓΔΜ για τα όσα άκρως προσβλητικά για τα χώρα μας διαδραματίστηκαν στο πλαίσιο του Καρναβαλιού της πόλης Βέβτσανι, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι αναμένουμε ρητή και απερίφραστη καταδίκη από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ των όσων απαράδεκτων συνέβησαν σε βάρος της χώρας μας και των εθνικών μας συμβόλων, καθώς επίσης και καταλογισμό ευθυνών, αλλά και λήψη μέτρων για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: fimotro.gr 19 Ιανουαρίου 2012

19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Έκθεση για τον Μακεδονικό Αγώνα και
τους Βαλκανικούς Πολέμους στα Γιαννιτσά

Η έκθεση, που στήθηκε αποκλειστικά με την επιμέλεια στρατιωτικού προσωπικού 
και ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, θα είναι μόνιμη και συνεχώς θα εμπλουτίζεται.

Να «ζήσουν» από την πρώτη γραμμή τις ημέρες των πολεμικών συγκρούσεων και να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913, θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες του Στρατιωτικού Μουσείου που λειτουργεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Γιαννιτσών, στο νομό Πέλλας.

Στο χώρο λειτουργεί έκθεση που παρουσιάζει την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, με επίκεντρο τη μάχη του Βάλτου των Γιαννιτσών, καθώς και την ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων, με έμφαση στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από όπλα, σπαθιά, μετάλλια, προσωπικά αντικείμενα των στρατιωτών, φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ, οι επισκέπτες καλούνται να πραγματοποιήσουν ένα νοερό ταξίδι σε σκληρές μάχες.

«Οι επισκέπτες βλέπουν τα εκθέματα και παράλληλα σε επιφάνειες, με πληροφορίες γραμμένες στα ελληνικά και τα αγγλικά, μαθαίνουν την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Όλα αυτά είναι εμπλουτισμένα με σπάνιο φωτογραφικό υλικό» δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Βασίλης Νικόλτσιος.

Στις διαμορφωμένες αίθουσες του μουσείου υπάρχουν τέσσερις προθήκες με εκθέματα-κειμήλια όλων των εμπλεκομένων στρατών- του ελληνικού, του τουρκικού, του βουλγάρικου, του σερβικού και του στρατού του Μαυροβουνίου- καθώς επίσης και μια σειρά από στρατιωτικές στολές.

«Στον πρώτο όροφο του μουσείου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για τους επισκέπτες, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν ένα 15λεπτο αφιέρωμα είτε στο μακεδονικό αγώνα, είτε στους βαλκανικούς πολέμους. Από την εικόνα και το λόγο πιστεύουμε ότι είναι ευκολότερο να μάθουν την ιστορία» πρόσθεσε ο κ.Νικόλτσιος.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης, ενώ η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν. Τα εκθέματα αποτελούν κειμήλια του ΓΕΣ και κάποια είναι από την προσωπική συλλογή του κ.Νικόλτσιου.

Η μάχη του Βάλτου

Μία από τις σημαντικές πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα κατά το 1906 και μετά, κατέστη η μάχη για τον έλεγχο της λίμνης των Γιαννιτσών ή «Βάλτο», όπως την έλεγαν οι ντόπιοι.

Ο Βάλτος των Γιαννιτσών ήταν μια μεγάλη έκταση στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, που ανήκε στην τουρκική αυτοκρατορία, αλλά δεν βρισκόταν υπό τουρκική εξουσία. Ήταν ένα ανεξάρτητο βασίλειο νερών, βδέλλας, κουνουπιών και μια άγρια ζούγκλα καλαμιών.

Ο αγώνας στο Βάλτο ήταν ένα ιδιότυπο μέτωπο υγρών χαρακωμάτων, όπου βουλγαρικά και ελληνικά σώματα, οχυρωμένα σε αγκυρωμένες ιδιοκατασκευές (πατώματα), που στεγάζονταν σε καλύβες επιχειρούσαν επιδρομές στα γειτονικά χωριά και πολεμούσαν μεταξύ τους.

Η πιο «λαμπρή» μορφή αυτού του αγώνα υπήρξε ο Γκόνος Γιώτας, εντόπιος Γιαννιτσιώτης, που ήξερε την περιοχή απόλυτα και η πολυάριθμη αντάρτικη του ομάδα είχε εγκλιματιστεί πλήρως στο άξενο περιβάλλον.

Ύστερα από πολλές συμπλοκές, μάχες και συρράξεις, κι ενώ τυπικά ο μακεδονικός αγώνας είχε λήξει με το κίνημα των Νεότουρκων το 1908 και τη συνθήκη που ακολούθησε, ο ίδιος συνέχισε την αντίσταση, ώσπου δολοφονήθηκε το 1911.

Ήδη, το 1907 υπήρχε στο Βάλτο και την ευρύτερη περιοχή ένα είδος ουδέτερης ζώνης και κάθε πλευρά επεδίωκε την τελική λύση μέσα από τη βοήθεια των εθνικών του κέντρων. Στο καθαρά στρατιωτικό πεδίο, η υπόθεση λύθηκε στον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, τον Οκτώβριο του 1912.


Η μάχη των Γιαννιτσών

Ο τουρκικός στρατός συγκεντρώθηκε στα Γιαννιτσά, τον Οκτώβριο του 1912, όπου και οχυρώθηκε, θεωρώντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν ήταν δυνατόν να κρατηθεί έξω από τα τείχη της.

Η στρατηγική θέση των Γιαννιτσών, οι χαμηλοί λόφοι και η παρακείμενη λίμνη έκανε υποχρεωτική την πορεία των αντιπάλων σε ένα σχετικά στενό χώρο.

Η μάχη ξεκίνησε την 19η Οκτωβρίου και διήρκησε δύο ημέρες. Υπό καταρρακτώδη βροχή, τα ελληνικά συντάγματα είχαν πολλές απώλειες, όμως η έφοδος του ελληνικού στρατού ήταν ορμητική και το πρωί της 20ης Οκτωβρίου η νίκη ήταν γεγονός. Στην πόλη των Γιαννιτσών είχε ξεσπάσει φωτιά, όμως ο δρόμος για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ήταν πλέον ανοιχτός.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες
για το Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη

Η Αθήνα και τα Σκόπια ολοκλήρωσαν αργά την Τρίτη διήμερες συνομιλίες στην Νέα Υόρκη με απώτερο στόχο την διευθέτηση της διένεξής τους για το θέμα της ονομασίας, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτζ.

Ο κύριος Νίμιτζ δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών στην αμερικανική μεγαλούπολη ήταν χρήσιμες και επικεντρώθηκαν στο πως θα μπορούσε να προωθηθεί καλύτερα η σχετική διαδικασία κατά εποικοδομητικό τρόπο. Πρόσθεσε πως οι δύο πρεσβευτές του έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις τους είναι ειλικρινείς αναφορικά με την πρόθεσή τους να καταλήξουν σε διακανονισμό κι επίσης ότι εκτιμούν πλήρως την διαδικασία που ακολουθείται μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το 1995 αναπτύσσει τις διαφορές που έχουν η Αθήνα και τα Σκόπια γύρω από το επίσημο όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και δεσμεύει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας. Ο Μάθιου Νίμιτζ είναι ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στις συνομιλίες αυτές οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτύχει τον επιδιωκόμενο στόχο τους.

Την Δευτέρα και την Τρίτη ο Μάθιου Νίμιτζ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της Ελλάδος, Πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ Πρέσβη Ζόραν Γιολέφσκι. Στις συναντήσεις αυτές ο κάθε πρέσβης παρουσίασε τις θέσεις που έχει κατά το σημερινό στάδιο η κυβέρνησή του για το θέμα του ονόματος.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα δήλωσε ότι θα έχει περαιτέρω διαβουλεύσεις μαζί τους αναφορικά με την διευθέτηση επισκέψεων τις οποίες προτίθεται να κάνει στις πρωτεύουσες των δύο χωρών για την συνέχιση των συνομιλιών.

Καταλήγοντας ο κ. Νίμιτζ είπε ότι αναμένει από τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές να καταδείξουν την προσήλωσή τους στην διευθέτηση της διαφοράς τους προωθώντας με πράξεις και δημόσιες δηλώσεις τους, την δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας.

*Την Αθήνα και τα Σκόπια αναμένεται να επισκεφθεί ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο ο Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες με σκοπό την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο διαπραγματευτής της Ελλάδας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης έπειτα από συνάντηση με τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. "Είναι ευπρόσδεκτος να έρθει και στην περιοχή, ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο αν θέλει" τόνισε ο κ. Βασιλάκης.

ΠΗΓΗ: skai.gr, και protothema.gr 18 Ιανουαρίου 2012

17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΞΑΛΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

Σκληρή απάντηση-ξεκάθαρο μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, με αφορμή τη νέα πρόκληση εναντίον της χώρας μας, μέσω καρναβαλικών εκδηλώσεων με θέμα την... κηδεία της Ελλάδας, έστειλε χθες με δήλωση του ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος (φωτο). Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε:

«Οι νέες προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδος, που εκδηλώνονται στη FYROM, είτε σε επίσημο επίπεδο (δηλώσεις Πρωθυπουργού και λοιπών αξιωματούχων), είτε σε επίπεδο γεγονότων της καθημερινότητας (καρναβαλικές φιέστες με θέμα την… “κηδεία της Ελλάδας”!) εκθέτουν ακόμα περισσότερο την, υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, πολιτική ηγεσία, για το “εμπόριο” μισαλλοδοξίας, ακραίου εθνικισμού και εξαλλότητας στο οποίο επιδίδεται.

Ο κ. Γκρούεφσκι πρέπει να καταλάβει ότι η πορεία αυτή είναι ολισθηρή, επικίνδυνη και αδιέξοδη.
Και σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο δεν βοηθάει στην προσέγγιση της χώρας του με τις Ευρωατλαντικές δομές, αλλά αντίθετα την σπρώχνει σε ένα ιδιότυπο διεθνές περιθώριο».

16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ: ΤΥΠΩΣΑΝ ΚΗΔΕΙΟΧΑΡΤΑ
ΚΑΙ ΕΚΑΨΑΝ ΦΕΡΕΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ!..

Έκαναν την... κηδεία της Ελλάδας!..

ΑΠΤΟΗΤΑ συνεχίζουν τα Σκόπια τις προκλήσεις τους κατά της Ελλάδας, είτε σε επίσημο πολιτικό
επίπεδο, με τις όλο και πιο συχνές δηλώσεις του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούφεσκι και διαφόρων αξιωματούχων, είτε με ποικίλα «γεγονότα» σε επίπεδο κοινής γνώμης, τα οποία όμως αντανακλούν την ανθελληνική ατμόσφαιρα που με συνέπεια καλλιεργεί η κυβέρνηση του γειτονικού κράτους.
Στην πόλη Βέβτσανι, όπου σύμφωνα με το έθιμο ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς (έγινε την Παρασκευή με το Ιουλιανό Ημερολόγιο) συνοδεύεται από καρναβαλική φιέστα, κεντρικό θέμα της φετινής παρέλασης ήταν η «κηδεία της Ελλάδας».
Οι συμμετέχοντες στην καρναβαλική πομπή μετέφεραν ένα φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική
σημαία, στο οποίο υπήρχε ένα κηδειόχαρτο όπου αναγράφονταν τα εξής: «Καλά νέα. Απρόσμενα, ύστερα από μακροχρόνια ενόχληση, μας άφησε ο αγαπητός μας γείτονας, πρώην τουρκική επαρχία -Ελλάδα ή Γιουνανιστάν ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί-, στην ηλικία των 181 χρόνων. 1830 (Πρωτόκολλο του Λονδίνου) - 2011 (Χάγη). Η κηδεία θα λάβει χώρα στο κέντρο του Βέβτσανι στις 13 και τις 14 Ιανουαρίου. Οι πενθούνχες: Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία...».

Στη λίστα των «πενθούντων» συμπεριελήφθησαν και Σκοπιανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν πάρει αποστάσεις από την αδιάλλακτη πολιτική έναντι της Ελλάδας.
Η κορύφωση της πρόκλησης έγινε με το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, η οποία σκέπαζε το φέρετρο, ενέργεια η οποία προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και σκοπιανών ΜΜΕ. Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Καρναβαλική τρέλα: Το Βέβτσανι κήδευσε την Ελλάδα ενώπιον δέκα χιλιάδων επισκεπτών», ενώ σε επίσημο επίπεδο δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καταδίκη του γεγονότος. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν ότι «αυτά τα απαράδεκτα συμβάντα είναι απόρροια της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Γκρούεφσκι».

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 16 Ιανουαρίου 2012

(Στις φωτογραφίες το κηδειόχαρτο και στιγμιότυπο από την παρέλαση με το φέρετρο.)

15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Κλίμα καχυποψίας από τον Γκρούεφσκι
Η στρατηγική του απέναντι στην Ελλάδα

Του Σταυρου Tζιμα

Ο κ. Nίκολα Γκρούεφσκι οικοδομεί τη στρατηγική του απέναντι στην Ελλάδα στο πρόσωπο του κ. Αντώνη Σαμαρά. Προτού καν ο κ. Σαμαράς γίνει πρωθυπουργός, επιχειρεί να του φιλοτεχνήσει την εικόνα του αδιάλλακτου ηγέτη με τον οποίο δεν υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης και επομένως, με ευθύνη της ελληνικής πλευράς, το αδιέξοδο στο θέμα της ονομασίας θα παραταθεί και εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές.

Η αρχή έγινε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον περασμένο μήνα στη Μασσαλία, όπου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιδίωξε μέσω συνεργατών του ανεπίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος όμως δεν ανταποκρίθηκε. Με τη μέθοδο της διαρροής στον Τύπο, ο κ. Γκρούεφσκι δημοσιοποίησε την άρνηση του κ. Σαμαρά παρουσιάζοντάς την ως δείγμα αλαζονικής συμπεριφοράς του Ελληνα πολιτικού ηγέτη. Η Ν.Δ. «τσίμπησε» στο δόλωμα και μέσω «κύκλων» απάντησε πως δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση. Ο κ. Γκρούεφσκι δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και απέστειλε αμέσως στον κ. Σαμαρά επιστολή με την οποία του ζητούσε να συναντηθούν.

Σημαία

Η επιστολή - απάντηση του προέδρου της Ν.Δ., με την οποία απέρριπτε την έγγραφη πρόσκληση, έγινε από τον κ. Γκρούεφσκι, βοηθούντος και του ύφους στο οποίο ήταν διατυπωμένη, σημαία στην προσπάθειά του να εμφανίσει τον κ. Σαμαρά εθνικιστή και να τον ακυρώσει ως αξιόπιστο μελλοντικό συνομιλητή. Το θέμα όμως δεν έμεινε εκεί, καθώς τη σκυτάλη πήρε την επομένη της Πρωτοχρονιάς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Απευθυνόμενος, ο εκλεκτός του κ. Γκρούεφσκι, στο Κοινοβούλιο, κατονόμασε τον κ. Σαμαρά ως εμπνευστή, από κοινού με τον Μιλόσεβιτς, σερβοελληνικού σχεδίου με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας του στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο κ. Γκρούεφσκι «πυροβολεί» έναν υποψήφιο πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντός και εκτός της χώρας του κλίμα, ενόψει μιας –όπως όλα δείχνουν– διαγραφόμενης νέας αποτυχίας στους κορυφαίους εθνικούς στόχους, που είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, το καλοκαίρι, στη σύνοδο κορυφής του Σικάγου και η λήψη στο τέλος του έτους ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες με την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης τροφοδοτώντας στην κοινή γνώμη της χώρας του κλίμα αισιοδοξίας ότι έπειτα από αυτήν τα Σκόπια βρίσκονται με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ και τώρα επιχειρεί να το «μαζέψει» ενώπιον πιθανών δυσάρεστων εξελίξεων στο Σικάγο και τις Βρυξέλλες, με την προσφιλή μέθοδο της μετάθεσης των ευθυνών στον φριχτό γείτονα.

Ο κ. Γκρούεφσκι δεν περιμένει τίποτα από τη συνάντηση των διαπραγματευτών κ. Βασιλάκη και Γιόλεφσκι υπό τον κ. Νίμιτς, αύριο και μεθαύριο στη Νέα Υόρκη, την οποία μάλλον σωστά χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου». Οπως βέβαια δεν περιμένει τίποτα και η Αθήνα, που υπό τις παρούσες συνθήκες ενδιαφέρεται απλώς να διατηρείται εν ζωή η διαδικασία στον ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Γάλλοι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη
λόγω ... Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Αιώνες πριν, ο Μέγας Αλέξανδρος εγκατέλειψε τη γενέτειρά του για να ανακαλύψει, με τις στρατιές του, τον κόσμο. Σήμερα, «στρατιές» τουριστών ετοιμάζονται να ακολουθήσουν αντίστροφο δρόμο, προκειμένου να βρεθούν στην περιοχή, από όπου ξεκίνησε το ταξίδι του ο μεγάλος στρατηλάτης: τη Γη της Μακεδονίας.

Την «όρεξη» των ξένων -κυρίως Γάλλων- τουριστών να γνωρίσουν τη μακεδονική γη, το 2012-2013, έχει ανοίξει η εντυπωσιακή έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο, που ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου 2011 και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

Τα 600 εκθέματα λειτουργούν σαν μαγνήτης για τους Γάλλους, που καθημερινά «βομβαρδίζουν» τα γραφεία του ΕΟΤ στο Παρίσι με ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνήματα, σχετικά με τους τουριστικούς προορισμούς και τα αρχαιολογικά αξιοθέατα της Β. Ελλάδας.

Χιλιάδες e-mail και τηλεφωνήματα με ερωτήσεις για τη Μακεδονία!

«Καθημερινά επισκέπτονται την έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο περίπου 6.000 άτομα και εκτιμούμε ότι μέχρι την ολοκλήρωσή της, τη Δευτέρα, θα έχουν περάσει από τους χώρους της πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Την ίδια στιγμή, τα γραφεία μας δέχονται καθημερινά περίπου 20-25 τηλεφωνήματα και άλλα τόσα e-mail, από ανθρώπους που ζητούν πληροφορίες για τη Μακεδονία [σ.σ.3.500-4.500 τέτοια αιτήματα στο τρίμηνο]», σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος των γραφείων του ΕΟΤ στο Παρίσι, Θεόδωρος Χαρτοματσίδης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το 2012 θα κλείσει συνολικά για την Ελλάδα με μεγάλη αύξηση στις αφίξεις Γάλλων τουριστών σε σχέση με το 2011 (οπότε την επισκέφτηκαν 1.050.000 Γάλλοι) και το 2010 (868.000), ενώ σημαντικό μέρος των επισκεπτών θα προσελκύσει -χάρη και στην έκθεση του Λούβρου- η Μακεδονία.

«Ο πλούτος των εκθεμάτων εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της έκθεσης και απ΄τα μηνύματα που λαμβάνουμε καταλαβαίνουμε ότι θέλουν να δουν από κοντά τί το ιδιαίτερο, ποια ενέργεια, έχει αυτή η περιοχή, που ώθησε τον μέγα Αλέξανδρο να πετύχει τόσα», σημειώνει ο κ.Χαρτοματσίδης.

Συν …Λούβρω και χείρα κίνει

Επειδή, όμως, συν ...Λούβρω και χείρα κίνει, ο ΕΟΤ στο Παρίσι δεν στάθηκε στις καλές εντυπώσεις που προκάλεσε η έκθεση: εξασφάλισε την παραχώρηση της ιστορικής αίθουσας συνεδριάσεων του Μουσείου του Λούβρου, απέναντι από τη γνωστή γυάλινη πυραμίδα, προκειμένου να φέρει σε απευθείας επαφή Μακεδόνες ξενοδόχους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής με 50-60 Γάλλους τουριστικούς πράκτορες.

Στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, οι εκπρόσωποι των βορειοελλαδικών φορέων παρουσίασαν στους ξένους tour operators τις φυσικές ομορφιές και το ξενοδοχειακό δυναμικό της περιοχής, αλλά και εξειδικευμένες διαδρομές, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακολούθως, οι Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης και -σύμφωνα με τον κ.Χαρτοματσίδη- αποχώρησαν ενθουσιασμένοι, με εξαιρετικές εντυπώσεις, κάτι που δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για συμφωνίες, αν όχι το 2012, σίγουρα το 2013.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να πιέσουμε για συχνότερες, απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με το Παρίσι, από εταιρείες. Οι πτήσεις πρέπει να ξεκινούν τον Απρίλιο και όχι από τον Ιούνιο, τον Ιούνιο είναι αργά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι κρίμα που η πολύ επιτυχημένη έκθεση στον Λούβρο δεν μπορεί να παραταθεί (κάτι που, κατά τον κ.Χαρτοματσίδη, θα επιθυμούσε και η ίδια η έφορος του Μουσείου), λόγω τού ότι για την ίδια αίθουσα έχουν προγραμματιστεί αμέσως μετά άλλες διοργανώσεις.

1500 + 10.000 Γαλλοεβραίοι τουρίστες έρχονται στη Θεσσαλονίκη!\

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται τον Απρίλιο, με την ευκαιρία του εβραϊκού Πάσχα (Πέσαχ), περίπου 1500 Εβραίοι της Γαλλίας, οι οποίοι θα ταξιδέψουν με πτήσεις τσάρτερ ως γκρουπ, προκειμένου να γνωρίσουν την πόλη, από όπου μεταξύ άλλων κατάγονται οι πρόγονοι του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Όπως σημείωσε ο κ.Χαρτοματσίδης, οι 1500 τουρίστες θα βρεθούν στην πόλη, στο πλαίσιο συμφωνίας, που του κοινοποιήθηκε μόλις χθες, την οποία έχει κλείσει ένας εκ των έξι μεγαλύτερων τουριστικών πρακτόρων της Γαλλίας, που ειδικεύονται στα ταξίδια μελών της γαλλικής εβραϊκής κοινότητας.

Δεδομένων των στενών ιστορικών θεσμών της εβραϊκής κοινότητας με την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και με πρόσθετο δέλεαρ το ενδιαφέρον που αφύπνισε η έκθεση στο Λούβρο, αντίστοιχη συμφωνία βρίσκεται στα σπάργανα και για άλλους 10.000 Γαλλοεβραίους τουρίστες, οι οποίοι αναμένεται να επισκεφτούν τη Βόρεια Ελλάδα τον Αύγουστο του 2012.

ΠΗΓΗ: e-typos.com, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ.

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Νέα πρόκληση των Σκοπιανών με
την κιτς «Αψίδα της Μακεδονίας»

ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ παραλήρημα εθνικισμού η σκοπιανή ηγεσία αποκάλυψε και πάλι τις αλυτρωτικές διαθέσεις της ενανιίον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου φαραωνικού έργου, της «Αψίδας της Μακεδονίας» στα Σκόπια, η οποία περιέχει παραστάσεις που απεικονίζουν τη «Μακεδονία» να περιλαμβάνει και την ελληνική Μακεδονία!
Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Μάθιους Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών Βασιλάκη και Γιόλεφσκι, ο Νίκολα Γκρούεφσκι προκαλεί με τα εγκαίνια του μνημείου αυτού (στα πρότυπα της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι), το οποίο κόστισε 4.400.000 ευρώ και εντάσσεται στο σχέδιο εμπνεύσεως του Σκοπιανού πρωθυπουργού με την ονομασία «Σκόπια 2014», που μεταξύ άλλων προέβλεπε και την κατασκευή του ακαλαίσθητου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η «Αψίδα της Μακεδονίας», παρά την κριτική της αντιπολίτευσης, εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά λεπτομέρειες των ανάγλυφων παραστάσεων αποκαλύφθηκαν μόλις χθες, μετά τις εντονότατες αντιδράσεις των Αλβανών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η «Αψίδα της Μακεδονίας», η οποία για τον Γκρούεφσκι συμβολίζει τη «νίκη» της ίδρυσης του «μακεδόνικου» κράτους, απεικονίζει ως μέρος της «Μακεδονίας» τη Βόρεια Ελλάδα, την αλβανική περιοχή των Πρεσπών αλλά και όλο το δυτικό μέρος της Βουλγαρίας (την «Αιγαιατική Μακεδονία» και τη «Μακεδονία του Πιρΐν»).
Η ίδια η δημιουργός του έργου, Βαλεντίνο Στεφάνοβσκα (η οποία είχε αναλάβει τη δημιουργία και του παρακείμενου αγάλματος του Μεγάλου Αλέξανδρου), παραδέχτηκε ότι στην Αψίδα περιλαμβάνονται «όλα τα μέρη της Μακεδονίας» και ότι στις πλευρές της περιέλαβε και αναπαραστάσεις με στοιχεία λαογραφίας, μουσικής και παραδοσιακών φορεσιών από τη «Μακεδονία του Βαρδάρη, τη Μακεδονία του Πιρίν, την Αιγαιατική Μακεδονία και τη Μικρή Πρέσπα».
Η ηγεσία της ΠΓΔΜ συναντήθηκε εκτάκτως την Κυριακή, εν όψει των χωριστών συναντήσεων που θα έχει ο κ. Νίμιτς με τους κυρίους Βασιλάκη και Γιόλεφσκι την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 11 Ιανουαρίου 2012

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Επίθεση Γκρούεφσκι κατά Σαμαρά
Κατηγορεί ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι δεν θέλουν λύση στο θέμα της ονομασίας

Ο σκοπιανός Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι εμφανίστηκε λάβρος εναντίον των πάντων, ακόμη και του κ. Αντ. Σαμαρά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ντνέβνικ».

Σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί στο εσωτερικό του ακροατήριο και ίσως να χαμηλώσει τους τόνους ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών Ελλάδος και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς την προσεχή εβδομάδα, ο κ. Γκρούεφσκι επετέθη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Επομένως, κατά την άποψή του, θεωρεί ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το Μάιο του 2012 στο Σικάγο.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε στη συνέντευξή του ότι τα Σκόπια αξίζουν να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ μιλούν την ίδια γλώσσα: πρώτα λύση, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ» σημείωσε. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί στην ενίσχυση του εθνικισμού στην Ελλάδα, αλλά και στη συμμετοχή της ΝΔ και του κ. Σαμαρά στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο ως επιπλέον λόγους για την αδυναμία επίτευξης λύσης στο θέμα της ονομασίας.

«Ο Σαμαράς δεν έχει αλλάξει θέση. Επιπρόσθετα, τα μηνύματα που έστειλε είναι σαφή. Ο Σαμαράς αρνήθηκε δύο φορές να συναντηθούμε και ο σημερινός Πρωθυπουργός μου έστειλε επιστολή με την οποία συντάσσεται με τη σκληρότερη ελληνική θέση» δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι. Ακόμη και η συμμετοχή του έλληνα διαπραγματευτή κ. Αδ. Βασιλάκη στις συνομιλίες υπό τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα δεν είναι τίποτα άλλο από μία επίδειξη «δήθεν εποικοδομητικής στάσης» έναντι των ΗΠΑ, της Γερμανίας και των υπολοίπων Ευρωπαίων.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

ΣΗΜ. Μακεδνού: Άλλη μία αποόδειξη του πανικού και της αδιαλλαξίας του Σκοπιανού πολιτικού.

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΓΙΑ
ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Μειωμένες θεωρεί ο Νίκολα Γκρούεφσκι τις πιθανότητες να λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο...
στο Σικάγο. Όπως ο ίδιος ανέφερε, η προϋπόθεση που έχει τεθεί για ένταξη της χώρας στη Συμμαχία είναι η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας και κάτι τέτοιο δε φαίνεται καθόλου πιθανό.

«Έτσι, όπως είναι τώρα η κατάσταση στην Ελλάδα, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας. Η Ελλάδα ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει το ζήτημα αυτό. Οι λόγοι σχετίζονται τόσο με την οικονομική κρίση που επικρατεί στην Ελλάδα και το γεγονός ότι έχει προσωρινή κυβέρνηση όσο και με τον αυξημένο εθνικισμό και το ότι στην κυβέρνηση συμμετέχει και ο Σαμαράς και μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις προηγείται με μεγάλη διαφορά ο Σαμαράς και έχει πάρα πολλές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και γνωρίζουμε όλοι τις σαφείς θέσεις που έχει διατυπώσει από την αρχή ακόμη της εκκρεμότητας για το όνομα, μέχρι και σήμερα. Μια εκκρεμότητα, της οποίας ο Σαμαράς υπήρξε ένας από τους δημιουργούς της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, η θέση της Ελλάδας για «erga omnes» (μία ονομασία έναντι όλων), η αντίρρηση του κ. Σαμαρά να συναντηθεί μαζί του και η απαντητική επιστολή που έλαβε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, στην οποία εκφράζονται οι θέσεις της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, δεν επιτρέπουν την επίτευξη προόδου στο ζήτημα του ονόματος.

«Οι μεγάλες δυνάμεις είναι εντελώς αδιάφορες για το θέμα του ονόματος. Έχουν τα δικά τους μεγάλα προβλήματα και το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους. Στα υπουργεία Εξωτερικών των μεγάλων χώρων, με το θέμα αυτό ασχολούνται τα χαμηλότερα κλιμάκια, τα οποία δεν έχουν αποφασιστική επιρροή», επεσήμανε.

«Φέτος, θα γίνουν εκλογές στις ΗΠΑ και η ελληνική ομογένεια εκεί είναι πολυάριθμη και αρκετά κινητική και υποστηρίζει παραδοσιακά τους Δημοκρατικούς. Άρα, εδώ τελειώνει και η ιστορία σχετικά με άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα. Άλλωστε, πίεση δεν ασκήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα που δεν είχαν εκλογές στην Αμερική. Επομένως, γιατί να αλλάξει τώρα η πολιτική αυτή;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

ΠΗΓΗ: fimotro 11 Ιανουαρίου 2012